Iulian Bulai „Îmi pare rău să văd fotografii de la Bigăr. Vă invit la Neamţ, pe Muntele Ceahlău”, scrie pe Facebook Iulian Bulai.
Iulian Bulai a postat o fotografie a cascadei Duruitoarea şi face o remarcă ironică: „Nu avem cărţi poştale cu Cascada Duruitoarea modificată în Photoshop”.
„După cum vedeţi, Cascada Duruitoarea nu are cum să se prăbuşească. Este durabilă, autentică şi minimalistă. Vă aşteptăm cu drag şi multă răbdare. PS: nu avem cărţi poştale cu Cascada Duruitoarea modificată în Photoshop”, conchide, ironic, Bulai.
În 2016 au apărut fotografii ale cascadei Bigăr, iar în spaţiul public s-a specluat că ar fi fost modificate în Photoshop.
Prăbuşirea cascadei Bigăr înseamnă prăbuşirea patrimoniului natural al României, a declarat, la RFI, preşedintele Federaţiei Coaliţia Natura 2000, Dan Trifu.
Surparea cascadei Bigăr s-a produs „sub acţiunea omului”, este de părere eurodeputatul USR PLUS Nicolae Ştefănuţă.
Sunt speranţe pentru regenerarea cascadei Bigăr, prin depunerea unor noi straturi de muşchi pietrificat, spun însă reprezentanţii Romsilva.
Reprezentanții Romsilva au făcut, marți, noi precizări în urma surpării Cascadei Bigăr. Aceștia susțin că ar fi cedat sub propria greutate și resping acuzațiile potrivit cărora prăbușirea s-ar fi produs din cauza intervenției omului. Prin intermediul unui comunicat, Romsilva spune că există speranțe pentru regenerarea cascadei Bigăr, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat.
VIDEO cu momentul prăbuşirii unei părţi din cascada Bigăr. Romsilva: „Sunt cauze naturale”
Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi, spun reprezentanții Romsilva.
Potrivit acestora, carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni.
„Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate. Menționăm că această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat. De altfel, o cascadă de același tip, cascada Moceriș, tot din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, a suferit o surpare similară în urmă cu cinci ani, iar în zona cascadei Bigăr există urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute în trecut”, transmis reprezentanții Romsilva.
Cine e de vină pentru prăbuşirea Cascadei Bigăr. Activist de mediu: „Motivul e intervenţia omului”