Iulian Bulai intervine în scandalul ursului împuşcat. Politicianul spune că este un act de barbarism ceea ce a făcut prinţul în ţara noastră.
„Și prinții pot fi extrădați, și prinții trebuie anchetați și supuși forței legii.
Mulți ani înainte și după ce am plecat din țară, eram marcat de povestea/mitul/ întâmplarea conaționalilor de după 1989 de a ataca lebedele din Viena.
Nimeni nu ar trebuie să fie atât de sărac încât să-și dorească să mănânce păsările din parcuri sau atât de bogat încât să poată cumpăra un întreg sistem pentru a împușca cel mai valoros urs dintr-o țară.
Ce e mai barbar, să fii sărac și să mănânci lebedele din Viena că ți-e foame sau să fii prinț și să împuști exemplare unice de urși ca să-ți pui trofeul în sufrageria ta?
Cred că este un act de barbarie pură ceea ce a făcut acel prinț în România. Ar trebui trimis în fața instanței, odată ce (rapid) organele competente fac public rezultatul investigațiilor.
George Gârbacea, președintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a trimis deja corpul de control să ancheteze. Sunt convins că vor exista repede concluzii.
Și prinții pot fi extrădați, și prinții trebuie anchetați și supuși forței legii. O democrație care nu e sat fără câini nu alege după titlurile nobiliare și conturile din bancă.”, spune Iulian Bulai.
Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie. Contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula. În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.
O petiţie online a fost iniţiată către Ministerul Mediului pentru a fi oprită vânătoarea de trofee. De altfel, şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că a fost declanşată o anchetă, iar, cel mai probabil, instituţia se va adresa organelor de cercetare penală. El a afirmat că în documente este precizat faptul că e vorba despre un exemplar de urs, însă într-un singur loc este menţionată o ursoaică cu pui. Şeful Gărzii de Mediu a dat de înţeles că este posibil să se ajungă la un dosar penal.
Citeşte şi: Ursul Arthur, în presa internațională. „Regele urşilor din România, împuşcat de un prinţ din Liechtenstein”