‘Aderând la NATO, am aderat în primul rând la un set de valori. Apărând aceste valori, ne apărăm propriul fel de a fi. De fapt, ceea ce se va întâmpla în următorii ani este că acest set de valori va fi cel sfidat şi provocarea mare nu va fi să ne apărăm integritatea teritorială, ci provocarea mare va fi să ne apărăm setul de valori şi felul de a fi. Şi prin faptul că nu suntem singuri în acest efort şi avem aliaţi suntem un pic, un pic mai relaxaţi atunci când se strâng norii negri. Din păcate, norii negri s-au cam strâns şi se strâng’, a afirmat Fota, într-o prelegere intitulată ‘România, NATO şi sfârşitul vacanţei ‘, susţinută la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu.
În opinia consilierului prezidenţial, evenimentele din Ucraina confirmă temerile exprimate de şeful statului în 2010, la momentul publicării Strategiei naţionale de apărare a ţării.
‘Am fost câţiva ani buni în vacanţă, am profitat de această vacanţă inclusiv prin aderarea la NATO, dar vacanţa s-a terminat. (…) Evenimentele din Ucraina nu fac decât să confirme temerile noastre, (…) temeri care fuseseră exprimate încă de acum doi-trei ani, chiar din 2010, când Preşedinţia a publicat Strategia naţională de apărare a ţării’, a spus Fota.
El a estimat că criza din Ucraina nu va fi rezolvată în următoarele luni, pentru că este ‘un dosar al unei probleme foarte complicate’. ‘Criza din Ucraina, care pentru noi nu este chiar o surpriză, este doar un dosar al unei probleme foarte complicate şi pe care nu cred că o vom rezolva în următoarele luni, pentru că de fapt e o chestie mult mai profundă, de aceea se şi vorbeşte despre un nou Război Rece. Pentru că este o chestiune care va dura până va fi rezolvată’, a explicat Iulian Fota.
Consilierul prezidenţial a remarcat faptul că România este ‘într-un punct foarte sensibil’.
‘Şi pe tot fondul acesta foarte complicat, noi ca şi ţară suntem într-un punct foarte sensibil. (…) Problema e că din punct de vedere politic, intern, suntem într-o perioadă de mare încrâncenare şi încrâncenarea asta trebuie liniştită şi aşezată, pentru că asta este cea mai mare prostie pe care am putea să o facem: când lucrurile se schimbă în afară şi devin atât de complicate, norii se adună (…), noi pe interior ne-am găsit să ne vulnerabilizăm ţara, fie prin ceartă politică, fie prin lucruri mult mai grave, chestia asta legată de corupţie, deprofesionalizare care e legată de politizare’, a arătat Iulian Fota.
Acesta a comparat criza din Crimeea cu sfârşitul Războiului Rece sau 11 septembrie.
‘Nu cred că Rusia este atât de puternică să impună o nouă ordine mondială. Dar prin faptul că contestă vechile reguli, inevitabil schimbă sistemul şi, după Crimeea, viaţa nu va mai fi la fel ca înainte de Crimeea. Crimeea este ca şi sfârşitul Războiului Rece sau 11 septembrie, element definitoriu. (…) Într-un fel, prin preluarea Crimeii, se revine la abordarea închisă, uitată prin extinderea NATO şi UE, a ţării mari. (…) În momentul acesta avem o Rusie mai mare’, a concluzionat Iulian Fota.
Consilierul prezidenţial, Iulian Fota, şi-a exprimat îngrijorarea şi că ‘revine ideea de sfere de influenţă’, în condiţiile în care ‘nu te întreabă nimeni dacă vrei să fii în sferă’.