„(…) Acesta ar fi rolul cel mai important al consiliului de etică, să ajungă la el plângeri din partea pacienților. Pacienții trebuie să adreseze plângeri ori de câte ori li se întâmplă, li se sugerează ceva care nu este etic în spital și ar putea afla astfel de lucruri despre medici sau personal medical sau condițiile de îngrijire dintr-un spital. Rolul consiliului de etică este acela de a îmbunătăți lucrurile, de a face ca aceste situații să fie analizate și să fie prevenite, să nu se mai întâmple”, a explicat Petre, potrivit Agerpres.
În opinia sa, consiliile de etică ar putea fi implementate și la nivelul serviciile de Ambulanță — SMURD.
„Registrul electronic al asociațiilor de pacienți să fie cu totul altfel decât ceea ce a fost anul trecut, când practic a generat probleme în implementarea Ordinului 145. Noi considerăm că registrul trebuie să fie unul online, actualizabil, administrat de Departamentul de integritate, dar în care asociațiile de pacienți să dobândească un cont cu user și parolă, să își poată actualiza permanent informațiile pe care să le valideze administratorul registrului și să fie publice în permanență. Este nevoie de un registru în care să ne găsim cu toții și să fie cumva oficial și validat de Ministerul Sănătății”, a susținut directorul UNOPA.
Potrivit acestuia, spitalele trebuie obligate să publice pe site-ul propriu demersul de selecție a membrilor din consiliul etic.
„Ordinul trebuie să prevadă clar cum și cine organizează consiliul de etică, astfel încât el să fie funcțional și să răspundă rolului și locului lui într-o unitate medicală. Ordinul de anul trecut și cel de anul acesta prevăd clar cum ar trebui să se desfășoare procedura în spital ca să fie desemnați membrii consiliului de etică. Acolo unde nu se respectă, este rolul și locul fiecăruia să conteste și să se adreseze autorităților care au drept de a lua măsuri în această situație. Sunt spitale unde am văzut clar că s-a respectat procedura. Unii manageri nu dau foarte mare importanță consiliului etic, li se pare o birocrație și o povară în plus care oricum nu îi salvează pe ei, nu le acordă lor finanțare, nu le rezolvă problemele prioritare cu care ei se luptă zi de zi privitor la îngrijirea bolnavilor”, a mai susținut Iulian Petre.
Secretarul de stat Monica Althamer a spus că Ministerul Sănătății va prelua propunerile organizațiilor de pacienți care sunt de natură să îmbunătățească documentul.
Ea și-a exprimat speranța ca, odată înființate, consiliile respective să primească feedback, să rezolve acele situații care țin de etică și să ajute cât mai mulți pacienți.
Citeşte şi COPAC: Sute de pacienţi cu talasemie majoră şi hemofilie rămân fără tratament