Iulian Stanciu, CEO eMag: „România ar putea să fie un Silicon Valley al Europei de Est. Va fi o rezistență foarte mare a instituțiilor”

Iulian Stanciu susţine că România a avut parte de o adopţie forţată a digitalizării pe fondul izbucnirii pandemiei generate de noul coronavirus. Directorul executiv al companiei eMag crede că România ar putea deveni un Silicon Valley al Europei Centrale și de Est, însă ţării noastre îi lipseşte "infrastructura pentru economia digitală". De asemenea, antreprenorul a vorbit şi despre "rezistanţa foarte mare a instituţiilor" din România la digitalizare.
Romania TV
27 iul. 2020, 12:07
Iulian Stanciu, CEO eMag:

Într-un interviu acordat Republica, Iulian Stanciu a afirmat că „în perioada pandemiei, a fost o adopție forțată a digitalizării”.

„Din punct de vedere al companiilor sau al persoanelor, adopția va rămâne. Din punct de vedere al instituțiilor, nu sunt așa sigur”, spune Iulian Stanciu, CEO eMag.

Antreprenorul a vorbit despre cum ar putea economia digitală să transforme România și cum ne va influența tehnologia viața în următorii ani.

„Tehnologia ajută, dar sunt sunt lucruri pe care nu le poți avea prin tehnologie. De exemplu, atunci când demarezi un proiect, întâlnirea față în față îți aduce mult mai mult decât întâlnirea online. Cred că în viitor, birourile se vor transforma în niște spații colaborative. Lucrul individual la distanță se va păstra, dar dacă ești în faza de analiză profundă a statusului unui proiect, atunci poți avea întâlniri cu membrii echipei.

Acum avem această infrastructură digitală pe care se dezvoltă o nouă economie. Ce e interesant, când vorbim despre economia digitală, e că pe ea nu o să o găsim în statistici. În PIB economia digitală nu este reflectată, economia digitală este câte o bucățică din fiecare verticală. Avem pe de-o parte IT&C, care anul trecut a fost 6% din PIB. Acum, în primul trimestru, a fost deja 7% din PIB și probabil în al doilea trimestru va fi mult mai mult. În comerț, avem comerțul online, care face parte din economia digitală. În publicitate, avem toată partea de publicitate online. În medicină, avem partea de medicină prin tehnologie și medicină la distanță. La fel și în educație. Și în agricultură”, a afirmat Iulian Stanciu.

Ministrul Muncii, anunţul momentului pentru români. Se întâmplă de la 15 august

CEO al Emag a comentat modul în care instituţiile publice au reuşit să mute o parte din interacţiunea cu cetăţeanul prin Internet, în perioada pandemiei.

„Mi-e teamă e că va fi o rezistență foarte mare a instituțiilor la digitalizare.

Disrupția aceasta asta este complicată, trebuie schimbat modul de lucru și s-ar putea să nu fie atât de ușor să renunțe la hârtii, să renunțe la ștampilă, să renunțe la a vedea contribuitorul față în față și la a-i spune: Ia mai du-te tu și ia o hârtie. Iar forța aceasta (n.r. de schimbare) ar trebui să vină de sus în jos. Și societatea, per ansamblu, ar trebui să pună o presiune și să ceară aceste lucruri, pentru că serviciul public va deveni astfel mult mai predictibil, vom salva timp, vom salva bani și statul va ajunge, până la urmă, la un grad mai mare de colectare ca procent din PIB, având în vedere că va fi mai simplu să îți plătești toate taxele, să îți iei autorizațiile, să îți plătești amenzile. Asta s-a întâmplat în toate țările care au introdus o structură bazată pe tehnologie și o interacțiune cu cetățeanul bazată pe intersecție digitală. E un trend care poate fi oprit din revoluție sau poate fi reversat. Și am văzut în planul de investiție al Guvernului României atacată problema digitalizării, dar mi se pare că poate fi mai clar și se poate face mai mult, să fie mult mai specific. Aici avem o problemă”, a afirmat Iulian Stanciu.

Pactul pentru muncă. Investiţia în educaţie, şansa pentru viitorul României

Întrebat care este diferenţa dintre economia digitală din România și cea a unor țări din vestul Europei, şeful eMag a explicat că ţara noastră se află pe locul 25 din 27 în privinţa indicatorului DESI care măsoară infrastructura pentru economia digitală.

„Ce mai au alte țări? Au semnătură digitală, orice om și orice companie pot semna la distanță, au card electronic de identitate, au instrumente online în interacțiunea cu instituțiile, unii au poate și un portofel în care pot plăti direct taxele de autostradă. Lucrurile astea sunt o infrastructură pentru economia digitală. Chiar dacă nu avem lucrurile astea, uitați-vă în România că avem companii mari, Nu există aceste companii în țările din jur și vorbim de multe țări din jur. Avem o companie pornită din România care se apropie de 10 miliarde de dolari, vorbim de UiPath. Avem Bitdefender, care e lider global în soluții de securitate, avem eMag, care este lider în regiune și ne apropiem de două miliarde. Avem diverse alte companii mai mici care acționează în regiune și produc proprietate intelectuală românească. Deci, cu toate că nu avem această infrastructură, avem oamenii și avem companiile și avem determinarea oamenilor să crească în zona digitală. Dacă ar veni și infrastructura, România chiar ar putea să fie un hub, un Silicon Valley al Europei Centrale și de Est”, a spus Iulian Stanciu, conform sursei citate.

Ludovic Orban, nemulţumit de sistemul de digitalizare din Sănătate: „Cardul de sănătate este aproape în colaps”

DailyBusiness
Strategia-surpriză prin care Călin Georgescu vrea să cucerească Președinția cu sprijinul unui partid controversat!
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai sigure locuri de pe planetă, în cazul izbucnirii unui război nuclear. Aici, omenirea ar fi siguranță
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
Playtech.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?
DailyBusiness
Călin Georgescu: Nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice! Avem două bănci din top 3 cu capital românesc
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Haos în Capitală. Sindicaliștii de la metrou anunță grevă
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii mai mari în luna decembrie. Banii vor intra direct pe card!
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu avertizează tinerii din România: Așa cum au fost scoși în stradă, vor fi scoși la război
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Confederaţia Patronală Concordia: Valorile democratice ale României nu sunt negociabile
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!