Acordul CETA va elimina, practic, toate tarifele între UE și Canada, cu excepția celor pentru serviciile publice, serviciile audiovizuale și de transport și un număr redus de produse agricole. Acordul prevede certificarea reciprocă pentru o serie de produse, de la bunuri la jucării.
În plus, CETA va permite ca personalul companiilor să se deplaseze temporar de cealaltă parte a Atlanticului.
Potrivit lui Winkler, membru al comisiei pentru comerț internațional a PE (INTA), România și Bulgaria au fost discriminate până acum comparativ cu celelalte membre ale UE, ai căror cetățeni nu au nevoie de vize de intrare în Canada. În cazul cetățenilor români și bulgari, ridicarea obligativității vizelor pentru Canada va avea loc în două etape — prima de la 1 mai și cea de-a doua de la 1 decembrie acest an, transmite Agerpres.
Acordul CETA garantează protejarea investițiilor, consacrând, în același timp, dreptul guvernelor de a legifera în interes public, inclusiv atunci când reglementările afectează o investiție străină.
Canada este al 12-lea cel mai important partener comercial al UE. Uniunea Europeană este al doilea cel mai important partener economic al Canadei. Importurile UE din Canada reprezintă 28,3 miliarde de euro, în timp ce exporturile s-au ridicat la 35,2 miliarde de euro.