Viktor Iuşcenko crede că ceea ce se întâmplă în Ucraina este acelaşi război pe care Rusia l-a dus şi în Transnistria.
‘Iar în acest război se confruntă nu doar Rusia şi Ucraina. În realitate, Putin realizează un proiect al cărui scop este să-i redea Rusiei statutul de superputere, iar Crimeea în sine îl interesează de fapt într-o măsură mai mică’, a declarat Iuşcenko într-un interviu acordat publicaţiei austriece Profil, citată de Inopressa.ru.
Potrivit lui Viktor Iuşcenko, ‘Vladimir Putin încearcă să prezinte ceea ce se întâmplă în Ucraina ca şi cum acolo ar lupta ucraineni împotriva ucrainenilor, ca şi cum ar fi război civil, care este exclusiv o problemă internă a Ucrainei’. ‘Din păcate, Putin înregistrează succese în acest caz’, constată fostul preşedinte al Ucrainei.
În opinia lui Iuşcenko, Occidentul şi Europa trebuie să înceapă să reacţioneze şi să vadă în conflictul din Ucraina ‘o problemă a Europei, a Occidentului şi a lumii în general, pentru că Ucraina este doar o mică bucăţică din puzzle-ul pe care îl reprezintă planurile imperiale ale Moscovei’.
‘Pentru Ucraina linia roşie a fost depăşită atunci când Rusia i-a încălcat integritatea teritorială şi suveranitatea. Pentru comunitatea internaţională – atunci când Rusia a aruncat peste bord, de una singură, ordinea mondială care exista după 1945. Niciun stat din Europa nu trebuie să se împace cu faptul că Putin ar putea recroi graniţele statelor după bunul său plac’, afirmă Iuşcenko în interviu.
În plus, Iuşcenko a îndemnat Occidentul să acorde sprijin militar Ucrainei. ‘Avem nevoie de sprijinul militar al ţărilor occidentale. Prin aceasta am în vedere resurse pentru apărare în faţa tancurilor şi rachetelor ruseşti’, a precizat fostul preşedinte al Ucrainei, exprimându-şi nedumerirea în legătură cu refuzul UE de a acorda sprijin militar Ucrainei. ‘Doar negocierile politice nu vor duce la un succes, atunci când vom fi nevoiţi, în acelaşi timp, să ne apărăm de intervenţia din Est’, subliniază Viktor Iuşcenko pentru Profil.
În opinia ex-preşedintelui ucrainean, reacţia Occidentului ‘trebuie să fie mai dinamică, mai hotărâtă şi nu atât de contradictorie ca în acest moment’. ‘Pentru că deocamdată Putin îi trage de mânecă unul câte unul pe jucătorii europeni şi poartă cu ei negocieri despre intensificarea relaţiilor şi reducerea preţului la petrol şi gaz. Drept urmare, unele ţări europene se dovedesc incapabile să fie la unison cu UE’, potrivit lui Iuşcenko.
În acest context, Viktor Iuşcenko şi-a exprimat dezamăgirea faţă de faptul că unii dintre liderii ţărilor europene se pronunţă împotriva sancţiunilor la adresa Rusiei. ‘În special sunt dezamăgit de unii dintre vecinii noştri şi de Austria’, a precizat fostul preşedinte al Ucrainei pentru publicaţia austriacă.