„Amânarea indexării accizei la motorină nu înseamnă că se încearcă amânarea unor creșteri de prețuri, deoarece toți indicatorii arată că nu vor exista astfel de efecte negative. S-a luat această decizie pentru că este nevoie ca bugetul pentru 2014 să fie adoptat cât mai rapid. Este mai degrabă o concesie care asigură liniște din zona prezidențială și care poate evita un blocaj extrem de dăunător. Important este ca de la 1 ianuarie să avem un buget care să permită măriri de salarii și pensii. Orice soluție care evită blocarea acestor creșteri este binevenită”, afirmă Cătălin Ivan.
Preşedintele a mai spus că apreciază că „este deschisă calea dialogului pe această temă” şi că poate prezenta guvernanţilor soluţii pentru a se putea renunţa la creşterea accizei la carburanţi.
Preşedintele a ţinut să precizeze că nu crede în introducerea acestei accize, despre care consideră că este făcută pentru crearea de resurse electorale.
El a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări şi cu Fondul Monetar Internaţional.
Premierul a explicat că, astfel, operatorii de transport marfă, care folosesc motorina drept carburant, nu vor mai suporta această acciză, pe care să o introducă în preţul bunurilor de consum.
El a precizat totodată că i-a informat atât pe preşedintele Traian Băsescu, cât şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre această soluţie şi a explicat că pentru cele trei luni de amânare nu este necesar să fie redeschisă Legea bugetului, ci doar de recalcularea unor parametri de deficit aferenţi acestei perioade.
„Am discutat şi week-end şi astăzi Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumită misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 cenţi să o aplicăm doar la benzină – benzina în România, ca preţ, este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană şi oricum nu afectează creşterea cu 7 cenţi economia în ansamblu- iar la motorină să amânăm, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, în aşa fel încât efectul asupra preţurilor bunurilor de consum să nu fie imediat, în aceste trei luni urmând să găsim soluţii dacă putem în continuare, doar pentru motorină, să avem un regim fiscal special”, a spus Ponta.
Modificarea în privinţa accizei de 7 eurocenţi va fi efectuată în şedinţa de miercuri a Guvernului, dacă va exista acordul CE şi FMI.
În memorandumul convenit cu FMI se afirmă : „Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri adiţionale. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca un element în formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanţi vor fi de asemenea majorate cu 7 euro cenţi pe litru”.
Ponta a mai arătat că discuţiile cu reprezentanţii companiilor petroliere vizează un întreg pachet de măsuri, pe care în continuare nu a dorit să le prezinte.