„Domnul Blaga merge pe urmele lui Băsescu și lansează insinuări cu privire la intențiile Guvernului în procesul de privatizare a CFR Marfă. Ca și Băsescu la momentul din CSAT, când nu a fost în stare să spună concret ce nereguli ar exista în procedură, Vasile Blaga se face de râs atunci când trebuie să probeze acuzațiile. Nu poate să vină în fața românilor cu mai mult decât un discurs pur politicianist. Nu se poate reproșa nimic Guvernului pe subiectul privatizării CFR Marfă. S-au urmat toți pașii legali, s-a discutat subiectul inclusiv în CSAT, iar finanțatorii internaționali au acceptat procedura de privatizare. Însă nu se putea merge cu procedura până la capăt, atât timp cât nu exista siguranța oferită de cumpărător. Instituțiile internaționale așteaptă din partea noastră eficientizarea companiilor prin privatizare și nu distrugerea acestora”, susţine Cătălin Ivan într-un comunicat de presă.
Purtătorul de cuvânt al PSD mai spune că „România nu este singura țară care procedează cu precauție în ceea ce privește privatizarea unei companii feroviare de marfă”.
„Există o sumedenie de exemple de companii a căror privatizare este ori amânată, ori întârziată. Este cazul BDZ Cargo din Bulgaria, ZSSK Cargo din Slovacia, PKP Cargo din Polonia, iar acestea nu sunt singurele. Mizele acestor privatizări sunt foarte mari – la fel ca în cazul României – și de aceea trebuie tratate cu foarte mare atenție. Nu trebuie asumate niciun fel de riscuri”, susține Cătălin Ivan.
Purtătorul de cuvânt al PSD mai atrage atenția asupra duplicității mesajelor venite din partea PDL și a președintelui Traian Băsescu.
„Înainte, acoliții lui Băsescu și din zona PDL urlau că CFR Marfă trebuie privatizată. Când a început procesul de privatizare, s-au sucit, susținând că statul trebuie să-și păstreze această zone strategice. Acum, că suntem precauți, din nou nu e bine. Nu fac decât să se decredibilizeze”, declară Cătălin Ivan.
Privatizarea CFR Marfă nu s-a putut finaliza la termenul limită, luni, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat luni seara că Grup Feroviar Român (GFR) ar fi putut plăti pentru acţiunile CFR Marfă, că ministerul a îndeplinit toate condiţiile pentru transferul de proprietate şi că procesul de privatizare va fi reluat.
În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.
Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca, în cazul în care tranzacţia nu este finalizată, să vândă pachetul majoritar de la CFR Marfă unui alt investitor strategic.