De mai bine de 40 de ani Ivan Patzaichin este o celebritate în lumea sportului. A câştigat prima medalie olimpică la Mexico City, în 1968, iar titlul de patru ani mai târziu, de la Munchen, rămâne de referinţă, pentru că într-una din cursele din calificări a concurat cu pagaia ruptă. În total a adunat patru titluri olimpice şi nouă titluri mondiale şi după retragerea din activitate nu a putut sta departe de canoe şi a fost ani buni antrenor al lotului olimpic. Între timp a dezvoltat un proiect eco, Rowmania, prin care vrea să promoveze barca cu vâsle, botezată canotca, o noua bicicletă a apelor. De curând s-a lansat şi în lumea modei şi, după cum a declarat pentru RTV.NET, o face cu destul de mult succes.
Reporter: Ne vom putea plimba cu barca pe râul Dâmboviţa anul acesta? Aveaţi în derulare un proiect pe această temă şi urma să primiţi un răspuns de la Primăria Capitalei.
Ivan Patzaichin: Răspunsul l-am primit şi urmează să facem un parteneriat zilele acestea. Am fost zilele astea şi pe la Apele Române, pentru că şi cu ei facem… Mai durează puţin. Apoi vom trece la punerea în practică a proiectului. Plimbările vor avea loc pe zona de râu din apropierea Bibliotecii Naţionale.
Reporter: Mai organizaţi anul acesta Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle?
Ivan Patzaichin: Cu siguranţă. 31 august – 2 septembrie va fi anul ăsta. Este o manifestare care se desfăşoară de-a lungul întregului curs al Dunării, până în Germania, pentru că avem parteneriat cu Maratonul Dunării, cel mai mare tur proiect internaţional, demarat în urmă cu mai bine de 50 de ani. Echipele din ţările riverane Dunării şi din alte colţuri ale lumii vâslesc de la izvoare, de la Ingelborg, până în Deltă, la Sfântu Gheorghe.
Reporter: Canotcile le comercializaţi? Aţi scos la vânzare din ele?
Ivan Patzaichin: Da, sunt şi la comercializare. Deocamdată sunt puţini cumpărători, dar noi aşteptăm. Potenţialilor cumpărători li se par foarte fragile. Mulţi oameni spun că le este frică să urce în canotcă, fiindcă este prea frumoasă.
Reporter: Aveţi proiecte şi în lumea modei. Cum v-a venit ideea să vă lansaţi pe această piaţă?
Ivan Patzaichin: E vorba de brandul Patzaichin, pe care în mare parte l-am lansat pentru proiectele noastre. O mare parte din banii scoşi pe brandul ăsta vor merge spre proiectele noastre de la Rowmania, pentru că încercăm să nu depindem de alţii. Festivalul de modă de la Berlin a fost pentru noi o noutate, un prilej ca să ne dăm seama unde ne aflăm. Industria asta a modei e foarte puternică, dar noi suntem o nişă separată, nu facem concurenţă cu nimeni. Între altele, vom face hainele pentru delegaţia României care va defila în deschiderea Olimpiadei de la Londra. Celor de la COSR probabil că le-a plăcut ce le-am prezentat, plus că e vorba şi de brand, brandul Patzaichin. Pentru că fiecare ţară are un brand puternic, sperăm să venim şi noi.
Reporter: Ne daţi detalii despre designul costumelor?
Ivan Patzaichin: Nu pot să vă spun nimic în acest sens, deoarece COSR-ul a decis ca primele amănunte să fie oferite direct la prezentarea oficială. Asta a fost dorinţa lor.
Reporter: Care sunt şansele canoei româneşti la Olimpiadă?
Ivan Patzaichin: Îi cunosc foarte bine pe Victor Mihalachi şi Alexandru Dumitrescu, cu amândoi am lucrat. Pe Mihalachi chiar eu l-am adus din Republica Moldova şi l-am făcut cetăţean român acum doi ani. Chiar sunt mândru de ei. De doi ani sunt campioni mondiali şi au şanse mari să câştuge aurul şi la Londra.