„Între audiere şi momentul votului, candidatul iese din sală, iese şi staff-ul tehnic şi rămân cei care votează. Am rămas şi a apărut doamna Elena Băsescu, cu Traian Răzvan Ungureanu şi Sebastian Bodu. A avut un mesaj, bănuiesc că de la Traian Băsescu, pentru că nu înţeleg cum s-a schimbat votul popularilor atunci, ei erau încântaţi de Leonard Orban”, a spus Ivan.
El a menţionat că ceilalţi europarlamentari PDL i-au transmis că acesta e „ordinul de acasă”, că nu au ce face şi că trebuie să voteze împotriva candidaturii lui Leonard Orban pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi.
Ivan a spus că ştie „din surse” că persoana propusă de Mihai Răzvan Ungureanu pentru a candida la Curtea Europeană de Conturi şi pe care Guvernul Ponta a retras-o e „un fel de prieten de familie cu familia Băsescu”, fiind vorba despre unul dintre vicepreşedinţii la Curtea de Conturi.
Potrivit europarlamentarului PSD, este de greu de conceput ca o candidatură a unui român să nu fie votată de europarlamentarii români. „Sunt în Comisia de control bugetar de trei ani şi niciodată nu au votat europarlamentari împotriva propriului candidat, chiar dacă nu era din acelaşi partid politic”, a spus Ivan.
El a precizat că audierile din Comisia de control bugetar în cazul lui Leonard Orban au decurs foarte bine şi că popularii votau pentru candidatura acestuia alături de socialişti şi de liberali, potrivit declaraţiilor oficiale ale acestora de dinainte de mesajul adus de Elena Băsescu.
„Am fi avut, în afară de două voturi de la conservatori şi un vot de la comunişti, 23 de voturi favorabile”, a spus Ivan.
El a arătat că Monica Macovei, membru în Comisia de control bugetar, deşi i-a transmis că va vota candidatura lui Orban, nu s-a ţinut de cuvânt şi a minţit. „Cu Monica Macovei promit să nu mai discut niciodată. M-a minţit că va vota. Nu a votat pentru Orban, pentru că liberalii şi socialiştii au 12 voturi şi atât a ieşit, deci e clar cum a votat Macovei”, a spus Ivan.
Europarlamentarul a arătat că bătălia nu este încă pierdută, întrucât urmează votul din plenul PE. „Domnul Orban sper să meargă în continuare cu candidatura, în plen. Sunt convins că voturile sunt pentru el. CV-ul său vorbeşte de la sine, e un profesionist, e cunoscut în Europa, iar cei de la Curtea Europeană de Conturi şi-au manifestat dezamăgirea că avizul comisiei a fost negativ”, a spus Ivan.
El a precizat că grupul PPE nu va vota unit, în bloc, în ceea ce priveşte candidatura lui Leonard Orban, voturile popularilor în plen fiind împărţite, întrucât mulţi îl cunosc şi şi-au format o opinie bună despre acesta.
Întrebat ce se întâmplă dacă Orban decide să se retragă, Ivan a spus că procedura se complică, întrucât deja există o criză de timp, dată de faptul că mandatul actualului reprezentant al României la Curtea Europeană de Conturi expiră în decembrie.
„Nici nu vreau să iau în calcul varianta asta. Ar însemna ca o perioadă România să nu aibă membru la Curtea de Conturi. Sunt convins că votul din plen va fi favorabil lui Orban”, a mai spus Ivan.
Orban a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, el primit 14 voturi „împotrivă” şi 12 voturi „pentru”.
Curtea de Conturi din România, condusă de Nicolae Văcăroiu, îi are ca vicepreşedinţi pe Doina Elena Dascălu, propusă de PNL, şi pe Mircea Vasile Popescu, propus de PDL.