Senatul a aprobat recent un proiect legislativ privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, care reglementează și cine este responsabil cu plata lucrărilor de izolare termică.
„Prin excepție (…), autoritățiile administrației publice locale pot asigura, la cererea de finanțare depusă de către asociațiile de proprietari, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, după caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinație, finanțarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenție corespunzătoare cotei de contribuție ce revine proprietarilor/asociației de proprietari, cu recuperarea sumelor în condițiile alin. (3] §1 (5)-(10) sau fără recuperarea sumelor în conditiile alin. (71)”, se arată în proiectul adoptat de Senat.
Citește și: Românii care stau la bloc pot câștiga 15.000 de euro. Ce proiecte sunt eligibile
„Cota de contribuție proprie a proprietarilor/asociațiilor de proprietari (…) poate fi asigurata integral din bugetul local, fără recuperarea acesteia, în baza hotărârii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București, dupa caz, și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație”, se arată în proiectul adoptat de senatori.
Citește și: Amenzi mari pentru românii care stau la bloc și fac asta. Gestul unui bucureștean a devenit viral
Cu alte cuvinte, primăriile de sector pot plăti pentru izolarea termică a blocurilor fără a mai recupera banii plătiți de la proprietarii locuințelor izolate. În prezent, în cazul finanțării lucrărilor de izolare termică a locuințelor, primăriile locale pot acoperi, la cerere, cota de contribuție ce revine proprietarilor ori asociației de proprietari, dar vor recupera ulterior sumele de la aceștia. Potrivit OUG 18/2009, cota de contribuție a asociației de proprietari nu poate fi mai mică de 10% din valoarea executării lucrărilor de intervenție și trebuie asigurată pe durata executării acestora. Tot legislația actuală prevede că sumă plătita de autorități pentru izolarea termică a blocurilor trebuie recuperată de la asociațiile de proprietari în cel mult 10 ani de la terminarea lucrărilor.