Izolarea blocului cu polistiren, problematică în cazul izbucnirii unui incendiu VIDEO

În ultimii ani, reabilitarea celor mai multe blocuri, în toată ţara, s-a făcut doar din punct de vedere termic, respectiv prin montarea de plăci de polistiren pe faţadele exterioare. Puţini ştiu, însă, că normele europene prevăd că blocurile înalte nu trebuie placate cu astfel de material, pentru că este foarte uşor inflamabil. 
Iulian Tudor
03 nov. 2015, 11:21
Izolarea blocului cu polistiren, problematică în cazul izbucnirii unui incendiu VIDEO

Varianta polistirenului este aleasă de către cei mai mulţi proprietari sau asociaţii de proprietari pentru că este cea mai ieftină. Potrivit standardelor europene placarea cu polistiren este interzisă la clădirile mai mari de 12 metri, respectiv 4 etaje.

Citeşte şi Tragedia de la clubul Colectiv. Cum arde materialul de antifonare folosit la tavanul clădirii. VIDEO

În cazul blocurilor înalte, izbucnirea unui incendiu la etajele superioare ar fi o adevărată catastrofă. Flăcările s-ar propaga rapid, iar pompierii ar avea acces greu la etajul 9 sau 10. 

„Conform standardelor europene, izolarile cu polistiren sunt permise la cladirile care nu depasesc 12 metri, adica undeva la patru etaje. Dar aceste directive nu sunt respectate si la noi, desi ar trebui”, spunea recent Ciprian ANA, Director al societatii de constructii START Tehnologic Consult, citat de IMOPEDIA.

In acelasi sens, potrivit lui Sorin MIERLEA, Presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPCPPS), „oamenii ar trebui sa fie in cunostinta de cauza in momentul in care sunt pusi in fata utilizarii unui astfel de material in reabilitarea cladirilor, deoarece achizitionarea unor materiale ieftine se dovedeste a fi, in final, mult mai costisitoare, iar asigurarea unei astfel de cladiri presupune anumite excluderi”.

De aceeasi parere este si Radu HEPUT, arhitect specializat in astfel de lucrari, care ne-a precizat ca „in cazul unui incendiu, focul se extinde mult mai repede in momentul contactului cu polistirenul, astfel ca riscul este mai mare pentru blocurile reabilitate fata de cele care nu au fost acoperite cu un astfel de material”. Totodata, recomandarea expertilor a fost ca, pentru reabilitarea blocurilor sa fie folosita vata bazaltica in loc de polistiren, tocmai din cauza riscurilor existente in situatia unui incendiu, insa costurile sunt mult mai mari si varianta preferata ramane cea clasica. 

Citeşte şi Incendiul din Colectiv, reprodus simbolic în mijlocul străzii. Momente emoţionante la Bacău VIDEO

Varianta vatei bazaltice sau minerale este  mai scumpă, dar este varianta mai sigură, cel putin din puct de vedere al izbucnirii unui incendiu. 

Pompierii susțin că incendiile, în cazul clădirilor înalte, se propagă și pe orizontal și pe vertical.

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Produsul adorat de români care se scumpește pe final de an. Oamenii au început să-și facă provizii, mai ales că vin sărbătorile
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Zodii lovite de o grea pierdere. Nu vor mai găsi un obiect prețios
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
MAE: Încă doi români au fost găsiți morți în urma inundațiilor devastatoare din Spania. Bilanțul românilor a ajuns la 9 în total
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Macron și Draghi avertizează Bruxelles-ul în privința unui posibil conflict comercial cu SUA sub Trump
MediaFlux
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva