Izolarea termică a casei cu lână de oaie. Vezi pentru ce e indicată

De scurt timp pe piaţa românescă, dar de mult timp pe pieţele din străinătate, a apărut un nou material de termoizolare a locuinţei: izolaţia din lână de oaie. După multe sute de ani omul a descoperit că lâna care îl protejează cel mai bine, poate la fel de bine proteja şi casa. Pe piaţa românească sunt puţine firme care doar promovează noul material ecologic de izolare termică a locuinţei.
Nicu Stan
22 nov. 2012, 09:01
Izolarea termică a casei cu lână de oaie. Vezi pentru ce e indicată

În România nu există încă o piaţă pentru acest tip de izolare pentru locuinţă, în condiţiile în care românul este cât se poate de interesat de termoizolarea casei, întrucât speră să obţină micşorarea facturii de căldură. Puţine firme propun soluţia izolării casei cu lână de oaie.

„Soluţia izolării locuinţei cu lână este nouă pentru România. Noi doar o promovăm şi putem anunţa un preţ şi detalii tehnice ale produsului. De montat nu am montat niciodată, nu am avut comenzi. Lâna se montează ca şi vata bazaltică, fie între pereţi de rigips, fie de OSB prin capsare. Se întinde şi se capsează”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Cătălin Predoi, director tehnic la termocel.ro.

Cum arată izolaţia

Lâna de oaie trece prin anumite faze de prelucrare până în faza în care poate fi folosită drept izolant termic pntru casă. Lâna este spălată, pieptănată mecanic şi presată în straturi mici, rezultând un fel de pături de diverse grosimi şi mărimi, cum sunt cele de vată bazaltică.

Izolaţia din lână poate fi montată atât pe pereţi, ca izolant pentru plafonul dintre etaje, dar şi ca izolant pentru acoperiş.

Avantajele lânii în pereţi

Pricipalul avantaj al lânii: este un material ecologic. „Pe lângă faptul că este un material ecologic, lâna fabricată pentru izolarea termică a casei este ignifugă, are un comportament foarte bun la umiditate, este rezistentă împotriva dăunătorilor de origine animală şi la mucegai”, a spus Cătplin Predoi.

De asemenea, lâna oferă un coeficient termic de 0, 039 W/mK, în timp ce celelalte maeriale folosite la termoizolare au coeficienţi termici între 0,3 şi 0,4 W/mK. O altă calitate a lânii se referă la înmagazinarea căldurii latente. Vara, în timpul zilei, pereţii se răcesc prin evaporare, iar noaptea degajă căldura din condensare. Suprafaţa încreţită a fibrelor de lână face ca termoizolaţia să devină şi un excelent suport fonoizolant.

Un dezavantaj al lânii este acela că specialiştii nu o recomandă a se monta la exterior. „Poate fi montată şi la exterior, dar trebuie montată în aşa fel încât să nu ajungă apa la ea”, a amintit Cătălin Predoi. Un alt dezavantaj ar fi acela că izolaţia de lână nu poate fi montată pe perete de cărămidă. Trebuie construit un cadru de lemn. 

Lâna între alte materiale

Pentru termoizolarea casei pe piaţă mai sunt existente 3 soluţii: vata bazaltică, polistirenul şi celuloza. „Ca şi coeficient termic, toate cele trei materiale au aceleaşi valori, între aproximativ 0,3 şi 0,4 W/mK”, a spus Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, pentru ROMÂNIATV.NET.

Potrivit constructorilor, cea mai eficientă soluţie, cu cel mai mare coeficient de izolare, este cea cu polistiren. Sistemul poate fi montat atât la exterior cât şi la interior.

„Cea mai eficientă soluţie de termoizolare ca şi coeficient termic este oferit de plăcile de polistiren, acestea având 0.041 W/mK”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Răzvan Oprea, reprezentant al firmei isocell.ro. Preţul pentru izolarea unui metru pătrat de perete costă între 35 şi 40 de lei, cu tot cu manoperă şi materiale.

Pe locul doi ca şi valoare a coeficientului termic oferit se regăseşte vata bazaltică, care are 0.039 W/mK. „Termoizolarea unei case cu vată bazaltică costă în jur de 22 de lei pentru fiecare metru pătrat, manopera fiind inclusă în preţ”, a spus Răzvan Oprea.

Ultima soluţie termoizolantă pentru locuinţă este cea a celulozei (hârtiei). „Spre exemplu, dacă o casă este din caramidă, se poate construi un perete fals din OSB sau din rigips. Între peretele acesta şi peretele din caramidă se suflă fibrele de celuloză cu un aparat special”, a precizat Răzvan Oprea. Preţul pentru izolare cu hârtie este de 22 de lei metrul pătrat, cu tot cu manoperă.

Cât costă izolarea cu lâna

Preţul lânii variază în funcţie de grosimea păturii de izolaţie. „Cea mai ieftină pătură de lână, de 20 de milimetri grosime are un preţ de 4 euro metrul pătrat şi poate ajunge la 16 euro metrul pătrat pentru izolaţia cu o grosime de 100 de milimetri. Preţurile sunt fără TVA”, a amintit Cătălin Predoi.

Întrucât montarea se aseamănă cu cea pentru vata minerală preţul va fi unul similar. „Pentru montajul vatei minerale este de aproximativ 50 de lei metrul părat. În preţ intră montajul izolaţiei şi acoperirea peretelui respectiv, montat placă rigisps, plasă şi glet”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administratorul Policons Group SRL.

DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul fostului candidat la Cotroceni
Capital.ro
Ne salvează Ion Iliescu?! Au detonat bomba anti-Călin Georgescu: Formula câștigătoare!
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Cum să desfunzi chiuveta. Un truc neașteptat, dar extrem de eficient
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea, în stare de șoc. Adrian Alexandrov a cedat de tot: Toxic!
StirileBZI
Aproape un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%! Cine scapă de „ordonanța trenuleț”
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Donald Trump Jr. în Groenlanda: Călătoria care alimentează speculațiile privind planurile SUA de achiziționare a insulei
MediaFlux
ARMATA OBLOGATORIE ÎN ROMÂNIA! Ministerul Apărăii anunță ce decizie se ia
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul mare concurs de table al anului: 24-25 ianuarie 2025, Târgu Ocna