Izvorul Tămăduirii 2021. Legenda spune că un orb și-a recăpătat vederea atunci când s-a spălat pe ochi cu apa din izvor. Orbul fusese călăuzit până la izvor de viitorul împărat al Bizanțului, Leon I (împăratul de la acea vreme) căruia îi ceruse apă, care, la rândul său, fusese călăuzit de glasul Maicii Domnului.
Împăratul Leon I a construit o biserică la locul unde izvora apa tămăduitoare. Și în prezent, cine merge la Istanbul se închină în această biserică în al cărei subsol unde se găsește izvorul cu apă vindecătoare.
În prima vineri după Paște, în biserici preoţii săvârşesc sfințirea Aghesmei Mici. În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să bea apa sfințită din această zi pentru a fi protejați de boli și duhuri rele. Există credinţa că persoanele bolnave care beau apă sfințită în ziua praznicului, dimineața înainte de micul dejun, se pun pe picioare.
De asemenea, cu Aghiasmă Mică se stropeşte prin casă, dar şi vitele din ogradă, pentru ca ele să fie sănătoase și să aibă spor în muncile agricole. Şi grădinile şi livezile se stropesc cu apă sfinţită.
În ziua Izvorului Tămăduirii este mare păcat să speli, să calci sau să coşi. Există credinţa că lucrul făcut în această zi nu va fi de folos și nu va fi terminat niciodată. Totodată, se spune că cine muncește în această zi riscă să se îmbolnăvească grav și chiar să moară.
În anumite zone ale țării, în această zi se practică Jurământul juvenil. Este vorba despre o ceremonie la care participă tineri cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani. În funcţie de afinităţi, tinerii își jură loialitate și fac schimb de obiecte de valoare sentimentală.
Un obicei oarecum similar Înfrățitul, care presupune un legământ între băieți. Există şi o variantă pentru fete a acestui obicei, însurățitul. Obiceiul acesta presupune un legământ de ajutor reciproc în cele mai dificile momente.
“Născut-ai, Fecioară, pe ploaia cea mai presus de fire; izvor de viață curgător ai fost, izvorându-ne nouă nectarul nemuririi, apa care curge spre viața veșnică și izvoarele cele dulci curgătoare din fântâna ta pururea, din care desfătându-ne, strigăm: Bucură-te, izvor de viață purtător!”