Jackfruit – fructul care poate înlocui carnea. Fructul Jack reduce riscul de accident vascular şi este ideal în diete

Jackfruit conţine puţine calorii, fiind benefic în curele de slăbire. Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit.
Alina Costache
27 iul. 2021, 12:07
Jackfruit - fructul care poate înlocui carnea. Fructul Jack reduce riscul de accident vascular şi este ideal în diete
Jackfruit

Jackfruit nu încate categoric într-un frigider obişnuit. Este cel mai mare fruct care creşte într-un copac și poate atinge o greutate de 50 de kilograme, o înălțime de 1 metru și un diametru de 50 de centimetri, este plin de nutrienţi și poate înlocui cu succes carnea. Arborele de jackfruit poate produce între 100 și 200 de fructe pe an.

Jackfruit este fructul arborelui Jack, originar din Asia tropicală, un arbore veşnic verde, care face parte din familia dudului. Acesta este unul dintre cei mai mari arbori din lume, poate atinge înălţimea de 20 de metri. Asemănător ca formă cu pepenele galben, jackfruit este cel mai mare şi mai greu fruct care creşte în copaci, putând atinge între 5 şi 20 de kilograme, cel mai greu poate ajunge la 50 de kilograme.

Acest fruct conţine câteva zeci de seminţe care sunt comestibile şi se consumă fierte sau prăjite. Fructul jaca reprezintă o sursă importantă de vitamine şi minerale. Acesta conţine şi vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, mangan, cupru, seleniu, fosfor, bromelaină, fitonutrienţi, saponine, izoflavone, lignani, fructoză şi zaharoză.

Jackfruit

Fructul jaca întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială.

De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic, previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, graţie mineralelor pe care le conţine, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.

Jackfruit conţine puţine calorii, fiind benefic în curele de slăbire. Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Când este consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas şi pară. Gătit, ai impresia că mănânci carne, iar textura este asemănătoare cu cea a fripturii de porc. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. În Asia, se prepară chipsuri din acest fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar. Jackfruit se găseşte şi în Thailanda, Malaezia şi Bangladesh, unde este considerat fructul naţional. În New York, se vinde la preţul de 2,50 dolari/jumătate de kilogram.

100 grame de Jackfruit furnizează 95 de calorii. Fiecare fruct este bogat în carbohidrați simpli precum fructoză și glucoză, care furnizează energie și produc o revitalizare instantanee a corpului. Fructul jack întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială.

Jackfruit-ul este bogat în fibre, având un efect laxativ important și în același timp, de protecție a mucoasei membranare a colonului, cu stimularea eliminării substanțelor chimice potențial cancerigene.
Fructele proaspete sunt foarte bogate în vitamina A și pigmenți flavonoizi, precum beta-carotenul, xanthină și beta-criptoxantină. Toate aceste componente joacă un rol vital ca substanțe anti-oxidante și de îmbunătățire a vederii. Vitamina A este necesară și pentru menținerea integrității mucoaselor membranare și a pielii. Consumul de fructe naturale bogate în vitamina A și caroteni este dovedit a proteja corpul împotriva cancerului de plămâni și cancerelor cavității bucale.

În plus, jackfruit-ul este o sursă bună de anti-oxidanți din categoria vitaminei C, furnizând 13.7 mg (la 100 grame) de vitamină C (sau 23% din necesarul zilnic al corpului). Astfel, există o bună protecție anti-infecțioasă și împotriva radicalilor liberi, care produc îmbătrânirea.

Este unul dintre fructele rare care sunt bogate în vitamine din complexul B – conținând cantități mari de vitamina B6 (piridoxina), niacină, riboflavină și acid folic.

Pepenele roşu, greşelile mari pe care le fac românii vara. Avertismentul specialiştilor, ce NU e bine să faci VIDEO

Fructele proaspete sunt o sursă de potasiu, magneziu, mangan și fier. Datorită conținutului crescut de potasiu, se realizează un control mai bun al ritmului inimii și presiunii arteriale. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic.

Acest fruct previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, graţie mineralelor pe care le conţine, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.

Și semințele de Jackfruit sunt digestibile, fiind bogate în amidon, proteine și minerale, fiind de cele mai multe ori consumate după prăjire sau adăugate la diferite feluri de mâncare, în loc de linte.

Cum poate fi inclus jackfruit-ul în preparate
Un singur fruct poate ține locul unei mese pentru o familie întreagă. În Asia, se prepară chipsuri din acest fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar. Din semințele sale uscate se obține un fel de făină. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. De asemena vegetarienii caută să consume acest fruct pentru că are un gust asemănător cu carnea de porc.

Nu consuma niciodată aceste fructe dacă vrei să slăbeşti. Conţin foarte mult zahăr şi trebuie evitate total în curele de slăbire!
Pentru a-l păstra o perioadă cât mai îndelungată fără să se strice, oamenii îl țin în cutii de conserve sau îl usucă și îl consumă sub formă de chipsuri.

Sâmburii comestibii se pot prăji și consuma cu sare, sau se fierb în apă sărată pentru 25 de minute și se prepară ca și fasolea. Se poate servi pe post de garnitură la mâncăruri exotice. Pulpa comestibilă a alveolelor se poate consuma crudă sau se poate prăji (exact ca în cazul cartofilor prăjiți) și servi cu zahăr. În mod curent alveolele se usucă și se consumă sub forma de chipsuri.

https://www.youtube.com/watch?v=KT9HdVv1M6E

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!