Jacques Hamel, preotul asasinat la Rouen, oficia în continuare, deşi era retras de 10 ani. L-au îngenuncheat şi au înregistrat crima

Preotul de 84 de ani executat de atacatorii de la Catedrala din Rouen este descris de către cei care l-au cunoscut ca fiind modest, dedicat şi întotdeauna disponibil pentru enoriaşii săi. "A fost un preot bun, care şi-a făcut meseria până la sfârşit", au spus enoriaşii lui.
Iulian Tudor
26 iul. 2016, 15:06
Jacques Hamel, preotul asasinat la Rouen, oficia în continuare, deşi era retras de 10 ani. L-au îngenuncheat şi au înregistrat crima

 

Deşi retras de circa un deceniu, părintele Jacques Hamel (84 de ani) oficia în continure, în mod regulat, ca auxiliar la biserica din St Etienne-du-Rouvray, în apropiere de Rouen, şi în ţara vecină Elbeuf, informează presa locală, citată de The Guardian.

Atunci când preotul parohiei, părintele Auguste Moanda-Phuati, era ocupat, Jacques Hamel îl substituia, în ciuda venerabilei sale vârste.

Născut în 1930, părintele a fost hirotonit în 1958 şi şi-a petrecut cea mai mare a carierei în nord-vestul Franţei, inclusiv mai mult de 30 de ani la St-Étienne. El a sărbătorit 50 de ani în rândul clerului în 2008.

După ce s-a retras în mod oficial, la 75 de ani, el a cerut să rămână în parohie şi să continue să ajute atunci când este necesar. „Acest om a fost un om bun”, a declarat preşedintele consiliului regional, Morin Hervé, scrie Mediafax.

Enoriaşii s-au declarat devastaţi de crimă: „Familia mea a fost aici timp de 35 de ani, iar noi îl cunoşteam de o veşnicie”, a declarat o femeie care deţine un salon de frumuseţe în zonă pentru revista L’Express.

Hamel a fost „foarte discret”, a mărturisit femeia. „Nu-i plăcea să se prezinte. El a fost cineva care a fost foarte apreciat în comunitatea locală”.

Un alt vecin a declarat pentru aceeaşi revistă: „A fost un om care şi-a făcut treaba până la capăt. Era bătrân, dar întotdeauna disponibil pentru toată lumea. A fost un preot bun. Era aici de mai mulţi ani; a trăit în casa parohială de aici. Mulţi enoriaşi l-au cunoscut foarte bine”.

Dominique Lebrun, arhiepiscopul de Rouen, a anunţat la Cracovia, unde participa la o întâlnire internaţională a tinerilor catolici, că se va întoarce în Franţa marţi seara şi va vizita parohia.

Papa Francisc şi-a arătat durerea şi indignarea după acest absurd act de violenţă.

L-au îngenuncheat şi au înregistrat moartea lui

Atacul s-a petrecut în timpul slujbei de dimineaţă într-o biserică monument istoric, situată într-un cartier liniştit din St-Etienne-du-Rouvray. O călugăriţă martoră la atac a povestit că un bărbat l-a forţat pe preot să îngenucheze în timp ce înregistra cum îl omoară, vorbind în arabă cu complicele său. Ea a spus că a fugit în momentul în care cei doi se pregăteau să-l omoare. Unităţile de elită ale poliţiei, specializate în luarea de ostatici înconjuraseră biserica. Atacul, comis de doi jihadisti ucisi in cele din urma de politia franceza, s-a soldat cu un mort, preotul care celebra slujba, si un grav ranit. Trei dintre ostatici au scăpat nevătămaţi, a spus purtătorul de cuvânt al ministrul de interne francez.

Câteva informaţii despre atacatori au fost făcute publice, Mohammed Karabila, un lider local musulman a declarat pentru Associated Press că unul dintre atacatori era urmărit de poliţie de cel puţin un an şi jumătate. Website-ul francez ITele a informat că unul dintre atacatori a încercat să ajungă în Siria în mai 2015 dar a fost întors de la graniţa turcească. Potrivit acestui canal, el a fost închis un an de zile în închisoare înainte de a fi eliberat cu condiţia să poarte o plăcuţă de identificare electronică.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MedLife lansează primul centru mobil de testare pentru boli cu transmitere sexuală din Europa Centrală și de Sud-Est
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'