Doi dintre ei au fost arestaţi la Iaşi şi extrădaţi, cu discreţie maximă. Ancheta este în plină desfăşurare la Londra, însă toate indiciile de până acum duc la concluzia că jaful a fost comis de trei cetăţeni români, toţi din regiunea Moldovei.
Doi dintre ei, ambii din Bârlad, au fost arestaţi la Curtea de Apel Iaşi în ultimele săptămâni şi au fost deja trimişi în Marea Britanie, pentru a fi cercetaţi. Ei au fost încătuşaţi după ce un judecător de la Westminster Magistrates’ Court a emis pe numele suspecţilor mandate europene de arestare. Cei doi bărbaţi, Marian Sorin Munteanu (43 de ani) şi Cristin Florin Neagu (46 de ani), au fost extrădaţi ca urmare a unor decizii luate de Curtea de Apel Iaşi, care, chiar dacă audiaţi, nu au dat informaţii despre jaful din Londra. Mai mult, Munteanu, care până în octombrie 2019 a figurat în Marea Britanie ca director al unei firme, a precizat că a locuit în Anglia alături de mai multe persoane şi că nu a ştiut că e cercetat, motivând că, probabil, foştii săi colegi nu i-au comunicat că e căutat de poliţie, relatează ziaruldeiasi.
Povestea jafului de la bijuteria George Attenborough & Son, de pe Fleet Street, a „explodat“ în presa din Marea Britanie pe 27 martie 2019, când marile ziare citau informaţii oficiale ale poliţiei despre acest caz. La acel moment, la nivel mediatic, nu se ştia cine sunt autorii, chiar dacă poliţiştii declarau că jaful „nu a fost nici pe departe atât de sofisticat“ precum altele ce au avut loc în Londra în ultimii ani. Tot în martie, presa din Marea Britanie, citând Poliţia, preciza că prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 500.000 de lire sterline.
Potrivit unor documente oficiale ce au intrat în posesia „Ziarului de Iaşi“, anchetatorii din Marea Britanie au calculat cu exactitate, în ultimele luni, cât au furat românii din incinta bijuteriei George Attenborough & Son. Ar fi vorba de bijuterii în valoarea totală de 298.987,21 de lire sterline, însă în timpul jafului hoţii au produs şi stricăciuni de 16.000 de lire sterline. Britanicii impută hoţilor români şi pierderi comerciale suferite de firmă: 20.000 de euro.
Sursa citată menţionează că jaful a avut loc în perioada 23-24 martie, când suspecţii au săpat un tunel subteran ce i-a dus în incinta bijuteriei. Chipul lui Neagu, de pildă, a fost descoperit de anchetatori în baza unor imagini prelucrate de pe camerele de supraveghere din zona bijuteriei. Identitatea sa a fost aflată când acesta a părăsit Marea Britanie, prin Eurotunel.
„Când tâlhăria a fost descoperită, luni (n.r. – jaful a avut loc în weekend, când bijuteria e închisă), s-au găsit două găuri (destul de mari cât să permită unui om să se târască prin ele) săpate prin perete, una din zona comună pătrunzând în bijuterie şi una dintre zona comună către librăria William Hill de la etajul inferior). Se crede că această gaură a fost făcută prima dată din greşeală“, se arată în documentele judiciare trimise de autorităţile engleze, la Iaşi.
Poliţia din Londra a ajuns la identitatea românilor şi după ce a aflat că aceştia au închiriat un apartament în apropierea locului unde a fost perfectat jaful. Hoţii s-au deplasat în zilele în care au dat jaful cu un Volkswagen Passat, a cărui asigurare era făcută pe numele unuia dintre ei. Al treilea suspect al jafului nu a mai reuşit să plece din ţară, el fiind incriminat în aprilie 2019, în Anglia. Îl cheamă Nicolae Şişcă şi are 45 de ani. Şi el figurează ca director al unor companii din Anglia. Pentru faptele lor, românii riscă până la 10 ani de închisoare în Marea Britanie.