Jaf cu facturile românilor! O femeie in judeţul Suceava a aflat că soţul mort din 2019 a „semnat” în 2021 un nou contract cu un alt furnizor de energie electrică.
O femeie din Gura Humorului a avut un şoc în momentul în care s-a întors din Germania. Ea a aflat că are un alt furnizor de energie electrică, deşi nu a făcut niciun demers în acest sens. A mers să vadă de ce s-a intamplat asta şi nu mică i-a fost mirarea când a aflat că s-a semnat un contract cu respectivul furnizor. Cel care a „semnat” noul contract ar fi fost chiar soţul ei. Până aici nu pare nimic ciudat, însă, contractul a fost semnat în luna noiembrie 2021, iar bărbatul este mort din 2019.
Femeia contesta actul şi s-a adresat Protectiei Consumatorului. IPJ Suceava face cercetări pentru a afla cine a semnat contractul respectiv.
Comandamentul pentru Energie, structură special creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), verifică modul în care unele companii furnizoare de energie electrică și gaze naturale au respectat legislația în vigoare și drepturile consumatorilor persoane fizice, dar și felul în care acestea au reacționat, ca urmare a controalelor ANPC întreprinse. Până acum doar la unul dintre furnizori, ANPC a cerut refacerea a peste 2,2 milioane de facturi pentru că nu au fost compensate.
Iată cele mai importante abateri conmstatate de către comisarii ANPC:
• nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021
• tabelul privind consumul energie electrică, de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referință, inclusiv marja de 10%
• informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea
• nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor,
• nerespectarea termenului de răspuns la solicitarile petenților de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică și gaze naturale, punând consumatorii în situația de a nu cunoaște statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile.
• contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate
• diferențe de preț între 2 notificări privind prețul emis de operatorul economic unui consummator
• împiedicarea, sub orice formă a comisarilor ANPC de a exercita atribuțiile de serviciu: nerespectarea termenului de răspuns;
• procedură nesigură: operatorul economic nu s-a asigurat că notificările privind majorările de preț au fost primite de consumatori;
• practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative
• furnizarea de energie electrică, fără licență
• nerespectarea termenului de facturare și facturarea comasată pe două luni.
Comandamentul pentru Energie își continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.
În această perioadă, în cazul în care constată nereguli la facturile de energie electrică și gaze naturale, consumatorii pot depune o reclamație online sau în scris (prin poștă sau predare personală la sediile Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor, ale căror adrese sunt stipulate pe site-ul www.anpc.gov.ro).
Totodată, pentru sesizări, ANPC a pus la dispoziția consumatorilor din toată țara un număr de telefon și o adresă de e-mail dedicate.
Aceștia sunt invitați să apeleze numărul de telefon, cu tarif normal, 021.307.67.89, de luni-vineri, între orele 8.00-16.00 sau să acceseze adresa de e-mail [email protected].