Consiliul National de Tranziţie din Libia a ţinut secret cel mai mare furt din istoria arheologiei, de frică ca imaginea noilor autorităţi să nu fie pătată într-un moment în care acestea erau angajate în lupta împotriva lui Muammar Gaddafi, scrie The Telegraph.
Jaful a avut loc în luna martie a acestui an, în oraşul Benghazi din Libia. Peste 8000 de monede din aur, argint şi bronz au dispărut dintr-un seif al unei bănci din oraş. Multe dintre obiectele de valoare datau din perioada lui Alexandru cel Mare.
Detalii despre jaf au apărut abia săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe UNESCO, care a avut loc la Paris. Seifurile Băncii Comerciale Naţionale din Benghazi au fost sparte, iar sigiliile din ceară au fost smulse, după ce jefuitorii au pătruns în banca printr-o gaură dată în plafonul de beton. Hoţii nu s-au atins de alte obiecte de valoare din seif.
Obiectele de valoare au fost excavate între anii 1917 si 1922 din templul lui Artemis, dintr-un fost oraş roman de lângă Benghazi.
„Am sentimentul că este vorba de cineva din interior. Comoara se afla acolo de prea mulţi ani, puţini oameni ştiau despre ea, iar hoţii au ignorat chiar şi banii din seif”, a declarat Hafed Walada, un arheolog libian din Londra.