O pensionară a fost ținta unor hackeri. Aceștia au reușit să-i retragă din cont femeii suma de 450.000 de euro. Pe lângă ea, și alți oameni au căzut în plasa indivizilor, care se dădeau reprezentanți la Bursa de Valori și îi puneau pe oameni să își instaleze o aplicație pe telefon pentru transferul baniloc. Escrocii le promiteau oamenilor că vor primi bani de la Bursă, dar, ei erau, de fapt, cei care îi retrăgeau din conturi.
Escrocii și-au pus bine la punct planul și au început să îi sune pe oameni, vorbindu-le despre o ofertă de neratat. Indivizii pretindeau că sunt de la Bursa de Valori și că oferă dividende. Multe dintre persoanele sunate aveau acțiuni la bursă, așa că nu a fost greu să cadă în plasa escrocilor. Oamenilor li s-au primis sume de mii de lei și au fost puși să descarce aplicații mobile prin care, au spus indivizii, că vor fi virați banii. De fapt, aceste aplicații le permiteau infractorilor să dețină acces la telefoanele victimelor. Astfel, aceștia au reușit să retragă sume mari din conturile bancare ale mai multor persoane.
„Îmi sună telefonul si imi spune: buna ziua – Mi-a spus numele – Sunt de la Bursa de Valori Bucureşti şi vreau să stăm de vorbă un pic fiindcă aveţi în portofoliu Bursei de Valori nişte sume şi într-adevăr aveam”, a povestit un bătrân.
Printre cei păcăliți se află și o bătrână, care a rămas fără 450.000 de euro.
„Am fost furată de 80.000 ron si 450.000 euro. Sunt tristă de tot. Aş vrea să mor”, a spus aceasta, potrivit Observator.
Cele mai multe persoane sunt din București și Ilfov, iar unele au fost angajate la Ministerul Mediului, Apele Române sau la Institutul de Geologie. Păgubiții au făcut reclamații și speră să își recupereze banii. Asta, cu toate că polițiștii spun că astfel de cazuri sunt greu de rezolvat.
Specialiștii recomandă să nu răspundem la astfel de apeluri și să nu oferim date personale celor care le solicită pentru diverse oferte. De asemenea, aceștia ne sfătuiesc să anunțam autoritățile atunci când avem suspiciuni.