În plus, banca nu verifică conţinutul acestora, aceste cutii fiind ca nişte ‘spaţii’ pe care băncile le închiriază clienţilor. Banca nu are nicio competenţă asupra acestor cutii de valori şi, implicit, nicio răspundere. Clientul poate depozita orice în acea cutie, banca nu ştie şi nici nu are vreo răspundere în acest sens.
Mai mult, potrivit surselor citate, aceste incidente ar putea fi înscenări pentru a justifica faptul că ei nu-şi pot plăti anumite datorii către entităţi terţe, către cei faţă de care au datorii. Diverse persoane ar fi putut reclama fals aceste furturi pentru a justifica faptul că nu-şi pot plăti anumite datorii.
De asemenea, nici Banca Naţională a României (BNR) nu poate interveni în acest scandal. Motivul: BNR nu reglementează aceste activităţi, nu impune băncilor comerciale reglementări specifice pentru acest tip de activitate. Practic, banca şi clienţii sunt liberi să negocieze orice tip de acord pentru această situaţie. „Banca Naţională a României nu reglementează aceste activităţi ale băncilor comerciale, nu avem nici un tip de competenţe în această chestiune. Totul depinde de contractul încheiat de bancă şi clienţi. Trebuie văzut ce este în acele contracte, ce e în legea părţilor”, a declarat Mugur Ştet, pentru ROMÂNIATV.NET.
VEZI SI:
OPT persoane au reclamat furturi din cutiile de valori ale BCR din Piteşti. Poliţia are doi suspecţi