Omul de știință Jan Ingenhousz, născut în 1730 în Breda, oraș situat în sudul Olandei, este cunoscut în lumea științifică mai ales ca fiind cel care a descoperit procesul de fotosinteză, arătând că lumina este esențială la plante în procesul absorbției de dioxid de carbon și eliberarea de oxigen.
Pe lângă aceasta descoperire extraordinară, Jan Ingenhousz a devenit medicul personal al împărătesei Austriei, Maria Tereza. El a reușit în anul 1768 să inoculeze membrii familiei de Habsburg împotriva variolei. Datorită abilităților sale științifice, Jan Ingenhousz a fost imunizat George al III – lea.
JAN INGENHOUSZ. În 1979, Ingenhousz a revenit în Anglia și s-a oprit în orașul Calne, situat în sud vest.
La conacul marchizului din Lansdowne, în același laborator, colegul său Joseph Priestley, în urmă cu câțiva ani, a făcut cercetări și a descoperit oxigenul, iar Ingenhousz a făcut cercetări privind fotosinteza.
JAN INGENHOUSZ. În experimentul care a dus la descoperirea fotosintezei, el a plasat plantele sub apă într-un recipient transparent și a observat că pe partea inferioară a frunzelor la lumina soarelui, se formau bule. Când plantele au fost puse la întuneric, nu se mai formau bule. El a observat că frunzele și alte părți verzi ale plantelor (care conțin clorofilă) erau locul de unde se producea gazul. El a făcut o serie de teste și a observat că acel gaz era oxigenul, iar pe întuneric plantele eliberează dioxid de carbon.
JAN INGENHOUSZ și-a dat seama că, cantitatea de oxigen eliberată în lumină este mai mare decât cantitatea de dioxid de carbon dat în întuneric. Acest lucru a demonstrat că o parte din masa plantelor provine din aer, nu doar din apă și nutrienții din sol.
În 1799, el s-a îmbolnăvit în timpul unei vizite la marchizul de la Bowood și a fost îngropat în apropiere de Calne.