„Legislaţia ne permite să întocmim un proces verbal la o distanţă de 6 luni de la dată manifestaţiei. Colegii care filmează prelucrează imaginile, analizează cine a încălcat legea şi trebuie sancţionat şi cine nu, şi apoi se întocmesc procesele verbale. Iar în instanţa nu se pierd procesele, aşa cum s-a vehiculat. Nu scapă nimeni, avem amenzi cu zecile! Încă suntem pe imagini, încă suntem pe identificări de persoane şi întocmire de procese verbale, inclusiv pe luna februarie. În luna februarie, tot ce înseamnă miting, că a fost la Palatul Victoria, că a fost la Cotroceni, există amenzi. Iar noi nu am penalizat ceea ce înseamnă manifestarea paşnică, pentru că cel care a manifestat paşnic şi şi-a demonstrat nemulţumirea am mers pe o zona de accept. Dar când ai început să provoci, când ai început să te erijezi într-un lider de grup, acolo situaţia s-a schimbat”, a declarat Sebastian Cucoş, şeful Jandarmeriei Bucureşti, potrivit Mediafax.
Şeful Jandarmeriei Capitalei a explicat că sunt cetăţeni pe numele cărora au fost emise zeci, chiar sute de procese verbale de sancţionare, care au în continuare un comportament agresiv şi în cadrul fiecărei manifestaţii la care participa instigă la violenţă sau la alte acte de încălcare a legii.
Cucoş susţine că, după fiecare miting, autorităţile primesc, în medie, 10 reclamaţii din partea cetăţenilor deranjaţi de zgomot, a şoferilor care rămân blocaţi zeci de minute în trafic, sau a persoanelor care nu sunt de acord cu organizarea unei astfel de manifestaţii.
„Facem un apel în a ne gândi ce înseamnă o maşină scăpată de sub control, care intră într-un grup care a pătruns pe o şosea fără a avea autorizaţie. Cine răspunde? Nu există weekend, în ultima perioada cel puţin, în care să nu se mărşăluiască în Bucureşti şi nu există zi de luni în care să nu existe plângeri. Sunt petiţii în care oamenii ne reclamă că sunt nevoiţi să piardă timp şi să ocolească, sau să stea blocat în trafic din cauza minefstatiilor care blochează sâmbătă, sau duminică o şosea. Noi ne dorim un parteneriat, să avem un dialog constructiv. Facem apel la cei care organizează astfel de manifestaţii să anunţe autorităţile, pentru că astfel putem să ne dimensionăm şi noi efectivele, colegii de la rutieră să devieze din timp traficul, dar cel mai important, putem să asigurăm securitatea participanţilor”, a mai spus Cucoş.
Acesta a explicat că, de fiecare dată când este organizat un protest, indiferent de natură acestuia, se ia în calcul şi posibilitatea că, din exterior, să apară persoane care să producă acţiuni de tip terorist împotriva manifestanţilor.
„Noi luăm în calcul de fiecare dată că există suficienţi nebuni care ar putea să copieze un atac de tip terorist la astfel de manifestaţii, de aceea este important să ştim traseul, să ştim intenţiile protestatarilor, să ştim numărul acestora. Noi nu am blocat şi nu vom bloca niciodată cetăţenii să îşi manifeste nemulţumirile, dar, în acelaşi timp, dorim să existe un dialog şi să înţeleagă că rolul nostru este acela de a asigura siguranţă tuturor cetăţenilor şi respectarea legii. Deci, noi avem menirea de a-i proteja şi pe cei care nu participa la aceste manifestaţii, care sunt neutri”, a explicat şeful Jandarmeriei Bucureşti.
În perioada ianuarie-iunie 2017, Jandarmeria Bucureşti a desfăşurat 967 de acţiuni, dintre care 399 misiuni la manifestări de protest (marşuri, pichetări, mitinguri etc.), 328 misiuni la manifestaţii cultural-artistice şi 240 de alte misiuni precum asigurarea securităţii la vizite oficiale, ceremonii religioane şi comemorative, sau manifestaţii promoţionale şi comerciale. Conform Legii 60/1991, organizatorii unei manifestaţii publice au obligaţia de a înregistra declaraţiile de desfăşurare a adunărilor publice la unităţile de jandarmi cu cel puţin 48 de ore înainte, să respecte dispoziţiile forţelor de ordine, să nu aibă asupra lor arme, sau să nu se afle în stare de ebrietate.