Marţi dimineaţă, traficul rutier pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, blocat pe toată durata zilei de luni, a fost reluat la ieşirea din localitatea Siliştea, după ce jandarmii au înlăturat gardurile metalice montate de-a latul şoselei.
Accesul maşinilor pe sectorul de drum în apropierea căruia compania Chevron are în concesiune terenul unde urmează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist se face însă doar după legitimarea şoferilor de către Poliţie şi Jandarmerie.
Forţele de ordine permit inclusiv circulaţia persoanelor pe marginea şoselei între localităţile Siliştea şi Pungeşti, după ce în cursul zilei de luni nu a fost permis accesul niciunei persoane pe acel sector de aproximativ un kilometru şi jumătate.
Citeşte şi Vicepremierul Dragnea: Cei 200 de oameni din Pungeşti pun presiune pe 20 de milioane de români
Potrivit Mediafax, în zona terenului Chevron se află în continuare zeci de jandarmi care patrulează inclusiv cu maşinile între localităţile Siliştea şi Pungeşti. În aceeaşi zonă este şi „tabăra de rezistenţă” a localnicilor şi reprezentanţilor ONG-urilor care se opun explorării gazelor de şist. Peste noapte, opt persoane au dormit în corturi, în pofida temperaturilor scăzute.
Marţi la prânz, în zona în care cu o zi în urmă au avut loc proteste mai sunt zece localnici.
Citeşte şi Incidente în Pungeşti: Şase persoane s-au ales cu dosare penale şi una a fost amendată
Între timp, firma angajată de Chevron continuă lucrările începute luni pe terenul deţinut în apropierea localităţii Siliştea. Dacă în cursul zilei de luni a fost realizată calea de acces dinspre şosea spre teren şi împrejmuirea cu gard a suprafeţei de 20.000 de metri pătraţi, în cursul zilei de marţi firma a început lucrările de excavaţie în perimetru. Perimetrul deţinut de Chevron este păzit în permanenţă de angajaţi ai unei firme de pază.
Luni, Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti, ziua fiind marcată de proteste ale localnicilor, care au încercat să împiedice accesul utilajelor companiei, şi incidente între aceştia şi jandarmi.
În zonă au fost mobilizaţi 250 de jandarmi, care au blocat drumul judeţean la ieşirea din Siliştea, montând garduri de-a latul şoselei.
Localnicii din Pungeşti au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, mai mulţi protestatari fiind ridicaţi de forţele de ordine, în timp ce şapte persoane au fost duse la Poliţie, unde au fost întocmite dosare penale pentru blocarea drumului. O parte din protestatari au susţinut că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.
La rândul lor, reprezentanţii Jandarmeriei spuneau că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, iar misiunea jandarmilor a fost „să asigure un climat de normalitate la Pungeşti”, fără a fi folosită forţa.
Citeşte şi Şeful Jandarmeriei: Nu a fost folosită forţa împotriva protestatarilor de la Pungeşti
În urma incidentelor între jandarmi şi protestatari, două persoane – fostul primar din Pungeşti Costică Spiridon şi un alt bărbat care acuza dureri în piept – au fost preluate de ambulanţe şi duse la Spitalul Judeţean Vaslui. Fostul primar, care a fost diagnosticat cu „fractură costală, contuzie genunchi şi politraumatism prin agresiune”, spunea că a fost scos cu forţa din maşina cu care bloca drumul şi târât de jandarmi pe asfalt, după care a leşinat.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la Pungeşti „acţiunile jandarmilor au fost sută la sută conforme cu legea şi nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni să încalce legea, în timp ce toţi ceilalţi o respectă”.
Citeşte şi Ponta, despre Pungeşti: Nu vom accepta să se încalce legea. Acţiunile jandarmilor, legale
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Aproximativ 500 de persoane au protestat şi în 16 octombrie în zona localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, unde compania Chevorn intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judeţean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi şi un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat şi pe timpul nopţii, zona fiind numită „tabără de rezistenţă de la Pungeşti”.
Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.
Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat apoi că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.
Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România. Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.