Familia lui Ioan Csapai, bărbatul care a murit după ce a fost gazat în parcul din Vatra Dornei, în luna iulie a acestui an, a depus o plângere penală la Parchetul Militar Iaşi împotriva comandantului unităţii de jandarmi din Vatra Dornei, pe motiv că acesta i-ar fi ordonat subalternei sale să le predea procurorilor militari un alt spray faţă de cel pe care l-a folosit pentru imobilizarea lui Ioan Csapai, anunţă România TV.
„Familia decedatului Csapai Ioan a formulat o plângere penală împotriva comandantului detaşamentului de jandarmi Vatra Dornei, Bogdan Cruceanu, pentru infracţiunea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 275 Cod Penal. Şi, a doua infracţiune respectiv pentru favorizarea infractorului, faptă prevăzută de articolul 269 Cod Penal”, ne-a declarat Ioan Marocico, avocatul familiei bărbatului decedat. Avocatul susţine că femeia-jandarm ar fi folosit în timpul intervenţiei de imobilizare un spray cumpărat din comerţ şi nu cel din dotarea Jandarmeriei. Aspectul a ieşit la iveală, după ce au fost audiate mai multe persoane. Jandarmeriţa anchetată ar fi recunoscut fapta şi ar fi predat în cele din urmă şi al doilea spray lacrimogen.
„În filmarea apărută în spaţiul public se poate observa că spray-ul folosit nu este cel din dotarea Jandarmeriei. Cele din dotarea jandarmilor au capac negru cu albastru. Ea a folosit un spray cu capac portocaliu spre roşu. Spray-ul folosit în intervenţie ar fi pentru câini, mult mai puternic decât cel omologat pentru jandarmi. Cele din dotarea Jandarmeriei sunt testate pentru oameni. Cel luat din comerţ care se foloseşte în special pe animale este neomologat”, a mai spus avocatul familiei Csapai.
El a precizat că a le-a cerut specialiştilor de la Medicina Legală să lămurească dacă există legătură de cauzalitate între decesul victimei şi modul cum a fost folosit spray-ul. „Victima era culcată cu faţa la pământ, doi jandarmi erau cu genunchii pe plămânul victimei, iar unul dintre jandarmi era cu mâna pe mandibulă. Îl strângea efectiv de gât. Eu spun că asta a fost cauza care a produs decesul. Am discutat cu un specialist chimist, care mi-a spus că în primele 60 de secunde de la folosirea spray-ului victima poate să moară dacă nu are aer suficient. Este o interpretare neoficială a unui chimist”, a precizat Ioan Marocico. Conducerea Inspectoratului judeţean de Jandarmi Suceava a refuzat să facă declaraţii pe acest subiect, precizând că există o anchetă în desfăşurare la Parchetul Militar.