Jandarmii, dotaţi cu arme cu tranchilizante pentru imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa oamenilor – proiect de OUG

Personalul militar al Jandarmeriei Române va fi autorizat să dețină și să folosească arme cu tranchilizante pentru îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața oamenilor, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului aflat în consultare interinstituțională.
Iulian Tudor
24 nov. 2016, 16:58
Jandarmii, dotaţi cu arme cu tranchilizante pentru imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa oamenilor - proiect de OUG

„În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și de imobilizare, pentru: a) îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora; b) imobilizarea animalelor a căror viață sau integritate corporală este pusă în pericol în lipsa unei intervenții umane”, se arată în proiectului de OUG pentru completarea Legii 550/ 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, care a fost publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului, armele cu tranchilizante și substanțele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei instruit în acest sens.

Totodată, substanțele tranchilizante se pun la dispoziția Jandarmeriei de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, gratuit, preparate și dozate astfel încât să poată fi folosite cu armele cu tranchilizante, în condiții stabilite prin protocol încheiat între cele două instituții.

Caracterul de urgență este determinat de „apropierea sezonului hibernal, acoperirea cu zăpadă a solului în zonele montane cu consecința diminuării drastice a surselor de hrană a animalelor sălbatice” și de faptul că, „în astfel de situații, crește probabilitatea apariției animalelor în zonele locuite și, implicit, a producerii unor incidente de natură să pună în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor”, se arată în proiectul de OUG.

De asemenea, „la nivel național, există o așteptare din partea populației pentru creșterea gradului de siguranță, în contextul mediatizării cazurilor în care animalele sălbatice de talie mare au atacat oameni sau bunuri ale acestora, punându-le viața în pericol ori producându-le grave prejudicii materiale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, care este semnată de ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache.

În proiect se mai spune că, potrivit competențelor legale, personalul Jandarmeriei intervine în situația în care animalele atacă oameni ori când, prin prezența acestora în locuri populate, se produce o stare de pericol iminent.

„Pentru asigurarea unui climat sporit de siguranță în rândul populației, evitarea pierderii de vieți omenești și producerii de pagube însemnate, dar și pentru protejarea vieții animalelor sălbatice, este esențial ca timpii de reacție să fie la un nivel adecvat”, se mai arată în proiectul de OUG.

Conform proiectului, „în lipsa unui cadru legislativ, de imediată aplicabilitate, există riscul repetării unor situații de pericol la adresa oamenilor și a bunurilor acestora”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Apa îmbuteliată din România, printre cele mai scumpe din Europa
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'