Jandarmul bătăuș care a lovit cu bestialitate un protestatar pașnic în timpul manifestațiilor din 10 august a fost condamnat. Jandarmul bătăuș a intrat în atenția publică, după ce a fost filmat de mai multe persoane în timp ce lovea cu un baston un protestatar care participa la manifestațiile ”Fără penali în funcții publice” care au avut loc pe data de 10 august 2018.
Imaginile în care victima este surprinsă în timp ce ținea mâinile ridicate de-asupra capului și este lovită cu bestialitate de jandarm, au devenit virale și au stârnit un val de revoltă în rândul românilor care au cerut ca militarul să fie aspru pedepsit pentru faptele sale odioase.
Tânărul în tricou alb bătut de jandarm este Dan Vlad Gheorghe, care în prezent este europarlamentar. În momentul evenimentelor din 10 august, protestatarul era membru USR și a mers în piața Victoriei împreună cu familia și cu colegii de partid pentru a strânge semnături pentru campania ”Fără penali în funcții publice”.
Potrivit plângerii depuse se tânăr la parchet, în timp ce se afla în zona restaurantului Spring Time, din zona Victoriei acesta a fost expus unui val puternic de gaze iritant lacrimogene și a căzut în genunchi. Câteva minute mai târziu el s-a ridicat și s-a refugiat în apropiere, după un panou publicitar, alături de alte persoane.
”În timpul deplasării a simţit din nou efectul gazelor iritant lacrimogene, iar în spatele lui violenţele dintre huligani şi jandarmi se înteţiseră. În continuare partea civilă a mai arătat că a văzut în zonă doi protestatari care ţineau în mâini steaguri mari ale României şi care se aflau în apropierea unui cordon de jandarmi și s-a alăturat acestora, ţinând în permanenţă mâinile ridicate deasupra capului în speranţa că îşi va arăta lipsa de ostilitate şi că va fi în siguranţă. Dan Vlad Gheorghe a menţionat că în apropierea lor era o echipă de ştiri care filma în zonă și după ce aceştia au plecat, jandarmii i-au atacat, partea civilă fiind lovită cu bastonul peste corp. În urma acestui incident, s-a retras din faţa militarilor jandarmi ce se deplasau în formaţie și s-a oprit lângă o autoutilitară de culoare albă, parcată în zonă. Un alt militar jandarm s-a desprins însă din formație şi s-a îndreptat către partea civilă lovind-o din nou cu bastonul de cauciuc din dotare, în mod repetat, nejustificat, deşi avea mâinile ridicate şi, la un moment dat, chiar ghemuindu-se”, se arată în actele depuse la dosar.
Jandarmul a lovit protestatarul de cinci ori cu bastonul. O dată în zona spatelui, de trei peste antebraţele cu care îşi proteja capul şi o dată în zona ficatului. În urma loviturilor primite, tânărul s-a ghemuit la sol pentru a se proteja, fiind însă lovit în continuare.
Victima a scăpat din mâinile jandarmului abia în momentul în care colegii săi au intervenit și i-au cernut acestuia să revină în formație.
În urma imaginilor apărute atât în presă, cât și pe rețelele de socializare, jandarmul bătăuș și-a recunoscut fapta și a dat vina pe situația tensionată din acele momente, dar și pe oboseala acumulată în timpul intervenției care a durat mai multe ore. Mai mult, plutonierul a cerut un acord de recunoaștere a vinovăției, acceptat de procurorul militar și ulterior de instanța penală a Tribunalului Militar București.
”Cu privire la împrejurările cauzei şi la persoana inculpatului, instanța reține că perioada care a trecut de la data săvârșirii infracțiunii de către inculpat, modul spontan în care acesta a acționat – pe fondul unei situații tensionate în care se afla în acel moment inculpatul, exercitându-și atribuțiile timp de multe ore, pe un fond general tensionat, în vederea asigurării liniștii publice – precum şi numărul relativ mic de îngrijiri medicale cauzate victimei, conduc la scăderea periculozității faptei şi a inculpatului, acesta având totodată o atitudine procesuală pozitivă de asumare și recunoaștere, fiind în prezent rezervist, astfel încât potențialul criminogen al acestuia este unul redus”, au motivat judecătorii pedeapsa dată jandarmului care s-a rezumat doar la o amendă penală.
Foarte important de precizat este faptul că sentința Tribunalului Militar București poate fi atacată la instanța superioară.