Litigiul teritorial, care se referă la patru insule -Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai- tensionează relaţiile ruso-japoneze de mai multe decenii. El împiedică Moscova şi Tokyo, care sunt formal în război de la cea de-a doua mare conflagraţie mondială, să semneze un tratat de pace.
Insulele în chestiune au fost alipite la fosta URSS la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial şi au fost moştenite apoi de către Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice. Tokyo revendică insulele respective invocând Tratatul bilateral privind comerţul şi frontierele din 1855, ce recunoaşte suveranitatea asupra acestor teritorii.
Moscova subliniază la rândul său faptul că suveranitatea Kurilelor este irevocabilă şi-i propune Japoniei să renunţe la revendicările sale şi să dezvolte regiunea împreună cu Rusia.
Potrivit sursei, vehicule echipate cu megafoane care difuzează sloganuri precum ”Restituiţi Teritoriile de Nord !” (denumirea dată de Japonia Kurilelor de Sud) se auzeau vineri pe străzile din Tokyo. Poliţia locală măsoară nivelul de sonorizare, care nu trebuie să depăşească 80-95 de decibeli.
Ministrul rus de externe a început vineri o vizită de lucru de două zile în Japonia, fiind însoţit de ministrul apărării Serghei Şoigu. Cei doi au programate mai multe întâlniri bilaterale cu liderii japonezi şi vor participa sâmbătă la o reuniune în format ”2+2”, adică miniştrii de Externe şi ai Apărării din cele două ţări.
Disputa veche de decenii privind Kurilele se va afla foarte probabil şi pe agenda discuţiilor în cadrul întâlnirii pe care delegaţia rusă o va avea sâmbătă cu premierul japonez, Shinzo Abe. În cursul întâlnirii de la Moscova din aprilie a.c., Shinzo Abe şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit reluarea negocierilor privind încheierea tratatului de pace dintre Rusia şi Japonia.