La ora la care s-a produs cutremurul cu magnitudinea de 9 grade (05:46 GMT), vocile s-au stins, privirile s-au îndreptat în jos, mâinile s-au alăturat, iar oamenii și-au adus aminte de acea zi teribilă, cea mai grea din istoria țării după cel de-al Doilea Război Mondial.
O ceremonie oficială națională a avut loc la Tokyo în prezența cuplului imperial și a premierului Shinzo Abe în amintirea persoanelor care și-au pierdut viața din cauza valului gigantic care a lovit de-a lungul litoralului prefecturilor Miyagi, Iwate și Fukushima, un nume care este acum sinonim cu dezastrul atomic. Împăratul Akihito a transmis condoleanțele sale profunde celor peste 20.000 de victime decedate sau dispărute în aceeași zi sau mai târziu, din cauza urmărilor nefaste ale triplei drame, potrivit Agerpres.
Trei ani au trecut de atunci, dar pe teren reconstrucția avansează cu greutate, iar cadavrele celor 18.517 de persoane luate imediat de valuri nu au fost în totalitate recuperate.
În jur de 270.000 de persoane nu au reușit încă să se întoarcă la locuințele lor, distruse de tsunami sau devenite de nelocuit din cauza radioactivității. Aproape 100.000, în general persoane vârstnice, trăiesc în continuare în adăposturi improvizate prefabricate unde suferă din cauza promiscuității. În ciuda promisiunilor repetate ale guvernului, mulți dintre ei riscă să își mai petreacă și câțiva ani în aceleași condiții. Doar 3,5% din casele permanente promise au fost construite în provinciile Iwate și Miyagi.
În ceea ce-i privește pe foștii localnici din zona complexului atomic Fukushima, unii dintre aceștia nu se vor mai putea reîntoarce niciodată la casele lor, de teama contaminării radioactive. „Este imposibil să ne întoarcem, cu această centrală lângă noi. Demontarea ei va mai dura ani buni”, s-a plâns una dintre victimele care locuiau în apropierea centralei nucleare.
Anumiți refugiați se opun ridicării interdicției de a locui, care este încă în vigoare în majoritatea comunelor evacuate, dat fiind că finalul acestei măsuri s-ar traduce și prin încetarea indemnizațiilor pecuniare pe care aceștia le primesc, fie că aleg să se întoarcă sau nu.