De la primele ore ale dimineții, mii de oameni sunt de așteptați pe un traseu de peste 500 de kilometri în zonele de coastă afectate de dezastre. În ciuda frigului și a burniței, ei se vor reculege în tăcere, ca în fiecare an, cu flori și lumânări în mâini, la Sendai, Ishinomaki, Rikuzentakata, Minamisanriku și în alte locuri din nord-estul țării, scrie agenția France Presse (AFP), citată de Agerpres.
„Japonia nu va renaște fără reconstrucția Tohoku” (nord-est), a declarat joi prim-ministrul Shinzo Abe, la o conferință de presă. Tohoku este o regiune din partea de nord-est a insulei Honshu, care cuprinde 6 prefecturi și în care a fost situat epicentrul cutremurului.
La 11 martie 2011, un număr de 18.456 vieți au fost spulberate de un val de zece metri înălțime, despre care se spune în Japonia că apare „odata la un mileniu”, amintește Reuters. După cinci ani de la catastrofă 2.562 de persoane rămân date dispărute, probabil pentru totdeauna, notează AFP și DPA.
O ceremonie oficială în prezența cuplului imperial japonez și a premierului Shinzo Abe va avea loc vineri la Tokyo. Un minut de reculegere va fi ținut în întreaga țară la ora 05:46 GMT, exact în momentul în care acum cinci ani, tot într-o zi de vineri, a avut loc în largul principalei insule Honshu un cutremur cu o magnitudine de 9 grade care a zguduit o foarte mare parte a țării.
Evenimentele teribile din acele momente vor fi rememorate de întreaga lume: mulțimi de angajați intrați în panică care ies în grabă din zgârie-norii din Tokyo, trenurile răsturnate în zonele de nord-est, imagini îngrozitoare, de neimaginat cu orașe întregi măturate de tsunami, imposibilitatea oamenilor de a-și contacta familiile, informații în cascadă tot mai disperate de la unul la altul, mii și zeci de mii de persoane date dispărute.
Și apoi, la sfârșitul zilei, primele semnale alarmante de la cele două centrale nucleare de la Fukushima (Daiichi și Daini), ordinele de evacuare pe o arie de 2, apoi 3 și apoi 10 kilometri în jurul acestora. Zile și zile de neliniște, rememorează agenția France Presse.
În plus față de victimele tsunami-ului, alte 3.405 de decese ulterioare sunt atribuite de către guvern consecințelor dezastrului. Zeci de persoane evacuate în grabă dintr-un spital de la câțiva kilometri de centrala nucleară au murit în timpul transportului sau în zilele următoare. Deteriorarea condițiilor de viață și de sănătate a dus, de asemenea, la decese premature și la sinucideri.
Un miting împotriva reactoarelor nucleare și a repornirii acestora este programat pentru vineri după-amiază târziu la Tokyo, în fața biroului primului-ministru și a clădirii parlamentului.
„Țara noastră, săracă în resurse, nu poate asigura fără energie nucleară o aprovizionare constantă cu energie, ținând cont, în același timp, de aspectele economice și de schimbările climatice”, a declarat joi premierul Japoniei la o conferință de presă, realatează AFP.