„Japonia trebuie să revoce orice permis, autorizare sau licenţă deja acordată în cadrul Jarpa II /program de cercetare/ şi să înceteze acordarea oricărui nou permis în cadrul acestui program„, a declarat Peter Tomka, preşedintele Curţii Internaţionale de Justiţie.
„Permisele speciale nu sunt acordate acordate în vederea cercetării ştiinţifice„, a susţinut judecătorul Tomka în cursul unei audienţe la Palatul Păcii, din Haga.
Japonia, deşi este „profund dezamăgită”, va respecta decizia celei mai înalte instanţe judiciare a ONU, a declarat luni şeful delegaţiei nipone la CIJ. ‘Ca ţară care respectă statul de drept (…) şi membru responsabil al comunităţii internaţionale, Japonia va respecta decizia Curţii’, a declarat Koji Tsuruoka, la ieşirea din sala de audienţă.
Prin decizia de luni CIJ a dat câştig de cauză Australiei. Aceasta a sesizat Curtea în 2010, afirmând că Japonia practică o vânătoare la scară comercială sub acoperirea unui program de cercetare ştiinţifică. Apreciind că Tokyo nu respectă un moratoriu din 1986 care nu autorizează vânătoarea de balene decât în scopuri paşnice, Canberra a cerut CIJ să ordone Japoniei încetarea programului de cercetare Jarpa II.
Potrivit judecătorului Tomka, „în structura programului au intervenit motive financiare mai degrabă decât criterii pur ştiinţifice”.
Japonia, pentru care vânătoarea de balene este o tradiţie ancestrală, susţine că activităţile sale în acest sens sunt ştiinţifice, dar carnea provenită de la balenele vânate ajunge la vânzare, aspect pe care japonezii nu îl ascund de altfel. Potrivit Canberrei, Japonia a vânat peste 10.000 de balene între 1987 şi 2009.