Echipat cu un rucsac micuț, plin cu dotări high-tech, spanielul breton Gonta recurge la toate simțurile pentru a depista supraviețuitori în ruine, după un cutremur. Cântărind 14 kilograme, câinele de zece ani are asupra lui, între altele, o cameră și un cip de localizare GPS, cu transmitere în timp real. În timpul unei sesiuni de antrenamente desfășurate, luna trecută, la Fujimi (la nord de Tokyo), profesorul Kazunori Ohno de la Universitatea Tohoku a putut urmări în direct ce vedea câinele său, dovedind astfel eficiența complementarității între aptitudinile canine și posibilitățile roboților.
„Am aflat ce pot face și ce nu pot face roboții și de aceea am dezvoltat un concept care să unească roboții și câinii”, a declarat pentru AFP omul de știință.
Tehnologia poate oferi avantaje suplimentare, ajutând salvatorii să evalueze situația și să ia decizii, însă nu asigură încă cu aceeași precizie ca facultățile senzoriale ale unei ființe vii. Și în SUA, Marea Britanie și mai ales în Canada au fost concepute dispozitive hibride similare (câini și mijloace tehnice), adaptate la diferite situații (salvare, anchetă a poliției, etc.), informează Agerpres.
Numai că Japonia duce lipsă de câini dresați pentru acest tip de misiuni, arată Kyo Yamada de la Asociația japoneză a câinilor de salvare. „Avem multe cutremure, însă există o lipsă de cunoștințe și înțelegere a ceea ce pot face câinii”, regretă el.
Aflată la confluența a patru plăci tectonice, Japonia este afectată anual de circa 20% din cele mai violente seisme înregistrate în lume. În plus, este și victima unor teribile valuri tsunami, alunecări de teren, erupții vulcanice și furtuni ucigașe.
Deși construcțiile recente sunt realizate pentru a face față unor cutremure puternice, dezastre majore ca seismul și valul tsunami din martie 2011 continuă să facă numeroase victime, încheie AFP.