Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat duminică preocupat de viitorul spațiului Schengen privind libera circulație în Europa într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, informează Reuters.
„Tocmai am vorbit cu cancelarul Merkel. Suntem de acord: pentru a menține granițele deschise între UE-SM (statele membre), avem nevoie de mai multă Europă și de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaților”, a scris pe contul său de Twitter șeful executivului european, referindu-se la eforturile sale și ale cancelarului Merkel de a promova o largă distribuire la nivelul UE a solicitanților de azil.
Într-o serie de mesaje pe Twitter transmise în cursul zilei de duminică, Juncker și-a reluat apelurile la adresa liderilor central și est-europeni care se opun propunerilor sale, de redistribuire a migranților în conformitate cu cote obligatorii pentru fiecare țară. Junker a scris: „Tocmai am vorbit cu Klaus Iohannis, președintele României, să se pregătească pentru reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de mâine”. Mesaje identice i-au vizat pe premierii Ungariei, Letoniei, Cehiei și Slovaciei, care au declarat în repetate rânduri că se opun cotelor obligatorii de repartizare a refugiaților, preferând varianta cotelor voluntare.
Gabriel Oprea: Vom vota împotriva cotelor obligatorii la JAI
De altfel, agenția MTI a transmis că Jean-Claude Juncker a abordat subiectul și la telefon cu liderii central și est-europeni vizați de mesajele sale pe Twitter. Astfel, Jean-Claude Juncker a discutat telefonic cu președintele României, Klaus Iohannis, cu premierii Ungariei, Viktor Orban, Slovaciei — Robert Fico, Letoniei — Laimdota Straujuma, Cehiei — Bohuslav Sobotka, dar și cu premierul Poloniei, Ewa Kopacz. Anunțul a fost făcut de șeful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr.
„Scopul (discuției telefonice): solidaritate pentru 160.000 de refugiați”, a scris Selmayr pe contul său de Twitter. „Libera circulație (Schengen) va fi în pericol dacă statele membre ale UE nu conlucrează rapid și solidar în gestionarea crizei refugiaților”, a mai scris Selmayr.