„Comisia Europeană are datoria să protejeze companiile europene. Acum trebuie să acţionăm”, a declarat Juncker într-o conferinţă de presă la capătul unui summit european la Sofia.
„Este motivul pentru care lansăm procesul legii de blocaj din 1996, ‘blocking status’, care urmăreşte să neutralizeze efectele extrateritoriale ale sancţiunilor americane”, a declarat el.
„Trebuie să o facem şi o vom face mâine dimineaţă la 10.30”, a adăugat şeful executivului european.
„Am decis de asemenea să permitem Băncii Europene de Investiţii să faciliteze investiţiile companiilor europene în Iran. Comisia însăşi îşi va menţine cooperarea cu Iranul”, a mai spus el.
Instrumentul evocat este un regulament european datând din 1996, creat iniţial pentru a contracara embargoul asupra Cubei şi care acum ar trebui adaptat.
Această lege aşa-numită „de blocaj” permite companiilor şi instanţelor europene să nu se supună reglementărilor privind sancţiunile adoptate de ţări terţe şi stipulează că nici un verdict decis de tribunale străine pe baza acestor reglementări nu s-ar aplica în UE.
Dezacordul cu SUA privind embargoul asupra Cubei a fost totuşi rezolvat la nivel politic şi prin urmare eficacitatea regulamentului nu a fost niciodată testată.
Efectul său ar putea fi mai mult simbolic decât economic, potrivit unei surse europene.