Junker a insistat însă asupra faptului că trebuie să se ajungă la un consens intern privind lupta împotriva corupţiei înainte de preluarea preşedinţiei UE.
Jean-Claude Juncker a reamintit că, atunci când a devenit preşedintele Comisiei Europene şi a venit în faţa Parlamentului European, în 15 iulie 2014, a spus că România trebuie să facă parte din zona de liberă circulaţie şi şi-ar fi dorit să fi putut să obţină acest lucru înainte de finalul mandatului actualei comisii.
„Însă doresc să atrag atenţia, şi este o observaţie care nu se îndreaptă neapărat către preşedinte, ci către guvernul şi parlamentul României, acest lucru nu trebuie pus în pericol prin distanţarea faţă de principiile statului de drept. Dorinţa mea din inimă ar fi ca în România să se ajungă la un consens naţional privind lupta împotriva corupţiei pentru că altfel va fi greu să se ajungă la un acord privind aderarea la spaţiul Schengen”, a avertizat Juncker.
Citeşte şi Klaus Iohannis în PE: Pentru România aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv important
La rândul său, Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European, a spus: „Susţinem pe deplin procesul de lărgire al zonei Schengen. Sprijinim şi cele spuse de Jean-Claude Juncker astăzi privind faptul că ar trebui să deschidem aeroporturile până la alegerile europene din 2019”, a spus Weber.
În discursul său din plenul PE, Klaus Iohannis a subliniat între altele importanţa aderării României la spaţiul de liberă circulaţie. „Pentru România, aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv important. Acest demers va contribui semnificativ la consolidarea securităţii pentru întregul spaţiu de liberă circulaţie din Uniune”, a apreciat Iohannis.