„Nu sunt deloc mulțumit de ritmul relocalizărilor”, a declarat Jean-Claude Juncker în cursul unei conferințe de presă la finalul unui summit european desfășurat în capitala malteză, La Valletta.
În ultimele săptămâni, au fost relocalizate mai puțin de 150 de persoane din totalul celor 160.000 pe care Uniunea Europeană a prevăzut să le transfere din Italia și Grecia spre alte țări europene, a explicat președintele Comisiei Europene.
„Dacă vom continua în acest ritm, vom termina operațiunile în 2101”, a adăugat el. „Trebuie să accelerăm și sper că asta se va face”, și-a exprimat dorința președintele Jean-Claude Juncker.
În total, statele membre ale UE și-au luat angajamentul să primească în doi ani 160.000 de refugiați (din Siria, Eritreea și Irak) provenind din Italia și Grecia, din „hotspot”-urile unde trebuie să se opereze o triere între refugiați și imigranți economici la sosirea acestora.
Citeşte şi Preşedintele Eurogrupului: Criza refugiaţilor trebuie să fie un criteriu pentru evaluarea bugetelor
Cifre precise și constrângătoare în ceea ce privește refugiații care trebuie primiți au fost fixate pentru toate țările membre ale UE, pentru o perioadă de doi ani, însă pe parcurs acestea trebuie să notifice imediat în legătură cu locurile disponibile pentru organizarea primelor transferuri.
În repetate rânduri, Comisia Europeană a îndemnat țările membre să acționeze mai rapid pentru a se putea demara operațiunile de „relocalizare”, mai scrie AFP.