‘Cred că trebuie peste tot în Europa, în toate ţările membre, începând cu zona euro, un salariu social minim. Orice muncă merită un salariu’, a declarat preşedintele executivului european, în cursul unei conferinţe organizate la Bruxelles cu privire la drepturile sociale.
‘Orice muncă ar fi, trebuie un salariu minim în fiecare ţară din UE (…) Acelaşi lucru şi pentru venitul minim de inserţie sau venitul minim garantat’, a adăugat el.
‘Există în Europa un prag al demnităţii care trebuie respectat. Acest venit minim nu trebuie să fie acelaşi în toate ţările noastre. Ar fi aberant să revendici aşa ceva’, a recunoscut el.
Cu toate acestea, ‘să avem în toate legislaţiile naţionale un salariu social minim şi un venit minim garantat îmi pare a fi complementul dimensiunii sociale a Europei’, a subliniat Jean-Claude Juncker.
În opinia fostului premier luxemburghez, care a fost şi ministru de finanţe şi al muncii în Mare Ducat, acest salariu minim nu ar trebui să meargă ‘în contrasens cu toate consideraţiile care gravitează în jurul competitivităţii’, o modalitate de a răspund temerilor întreprinderilor mici şi mijlocii.
Salariul minim, care există de multă vreme în Franţa, a fost generalizat în Germania abia la 1 ianuarie 2015. Prima economie a zonei euro dispunea până atunci de salarii minime, negociate în acordurile pe ramură, care nu acopereau neapărat toate meseriile.
Comisia Europeană intenţionează să prezinte în martie propuneri pentru un nou soclu european al drepturilor sociale. Pe de altă parte, Jean-Claude Juncker a anunţat că va organiza un summit social pentru locuri de muncă şi o creştere economică echitabilă împreună cu premierul Suediei, Stefan Lofven, pe 17 noiembrie, la Goteborg.