Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker (conservator), a fost desemnat vineri de şefii de stat şi de guvern să prezideze Comisia Europeană, a scris preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe contul său de Twitter, transmite DPA, citată de Agerpres.
Primul care a reacţionat negativ la anunţul făcut de preşedintele PE în legătură cu nominalizarea lui Junker a fost premierul britanic David Cameron, care le-a spus liderilor europeni că desemnarea lui Junker marchează un „moment trist”. Le-am spus liderilor UE că ar putea să regrete noul proces de alegere a preşedintelui Comisiei Europene. Eu voi susţine întotdeauna interesele Marii Britanii”, a spus Cameron, citat de The Guardian.
Premierul britanic, care se confruntă cu presiuni în ţară pentru ieşirea Marii Britanii din UE, a condus o campanie înverşunată împotriva nominalizării lui Juncker la şefia CE, considerându-l un federalist de modă veche.
Pe contul său de Twitter, Cameron a condamnat „înţelegerea secretă” între liderii Uniunii Europene pentru numirea lui Junker, care, practic a fost „împins în faţă”, împotriva dorinţelor a două state membre ale UE, Marea Britanie şi Ungaria, dezvăluie The Telegraph, precizând că premierul Cameron nu s-a putut abţine să nu îşi exprime astfel frustrările de la summit-ul de la Bruxelles, pe reţeaua de socializare.
Jean Claude Junker, candidatul Partidului Popular European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, va trebui să primească aprobarea Parlamentului European. Numirea sa urmează să fie supusă la vot în Parlamentul European pe data de 16 iulie. Fără surprize, Juncker ar urma să obţină cel puţin 376 de voturi necesare din 751 pentru a fi ales în funcţie.