Artişti şi politicieni sunt printre persoanele vătămate.Printre victime se află și Jean de la Craiova, Raluca de la Bambi, dar și actori și vedete de televiziune. Zeci de vedete au fost lasate fara bani in cont. Hackerul reușea să le spargă parolele și adresele de email.
„La data de 18.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare, pe raza județelor Brașov, Ilfov și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, alterarea integrității datelor informatice în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, înșelăciune în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, complicitate la fraudă informatică și complicitate la tentativă la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna decembrie 2019 și până în prezent, liderul grupării, cu ajutorul celorlalți membri, folosindu-se de datele de identitate ale victimelor, a făcut demersuri în vederea înlocuirii cartelelor SIM ale acestora, preluând astfel controlul asupra numerelor de telefon. În acest mod, liderul grupării a reușit să acceseze conturile de e-mail ale persoanelor vătămate, profitând de sistemul autentificării în doi pași (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numărul de telefon ce este sincronizat cu contul de e-mail, permițând astfel schimbarea parolei de acces și restricționarea accesului persoanei vătămate la cont. De asemenea, a setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de e-mail, prin primirea unei notificări pe telefonul mobil, fără a mai fi necesară introducerea parolei de acces.”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.
„Obținând controlul asupra adreselor de e-mail ale victimelor, liderul a avut acces la toate informațiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societăților comerciale, facturi de la utilități, extrase de cont ale conturilor bancare deținute, sau alte detalii referitoare la viața privata a acestora).
De asemenea, membrii grupării au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vătămate de pe o platformă de socializare, după care, în numele victimelor, a solicitat prietenilor din aplicație ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmând a fi virate în diverse conturi.
Totodată, liderul grupării a solicitat în numele victimelor obținerea unor credite de la bănci și de la instituții financiare nebancare.
Având acces la datele menționate anterior, a sunat în call-center-ul unor bănci, și-a atribuit identitatea persoanelor vătămate și a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obținând accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vătămate către conturile celorlalți membrii ai grupului infracțional.
Până în prezent, au fost identificate 50 de persoane vătămate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov și a luptătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, mai spune instituţia.
Citeşte şi: DIICOT şi Poliţia Română efectuează 386 de percheziţii. Una dintre grupările vizate este Clanul Sportivilor