Jean Negulesco, primul regizor român care a scris istorie în cetatea Hollywood-ului. 12 nominalizări la Oscar și idila cu Marylin Monroe

Jean Negulesco a fost primul regizor român al cărui film a primit 12 nominalizări la Oscar, în epoca de aur a Hollywood-ului. Lăudat de Enescu ca adolescent și cunoscut pentru idila cu Marylin Monroe, românul are o stea pe Aleea Celebrităților alături de nume mari din cinematografie.
Ruxandra Rădulescu
27 sept. 2021, 21:03
Jean Negulesco, primul regizor român care a scris istorie în cetatea Hollywood-ului. 12 nominalizări la Oscar și idila cu Marylin Monroe

Jean Negulesco, pe numele real Ion Negulescu, este primul regizor român care a avut întreaga cetate a Hollywood-ului la picioare, în epoca de aur a cinematografiei.

Ion Negulescu s-a născut la 26 februarie 1900, la Craiova, în familia unor negustori înstăriţi şi este primul regizor român nominalizat la premiile Oscar.

Inițial, talentul său creativ s-a manifestat în pictură. Negulescu a urmat cursurile liceulului Carol I, apoi, în 1925, adolescent fiind s-a mutat la Viena, iar patru ani mai târziu, în 1919 a revenit la București, pentru a lucra ca pictor.

Pe când adolescentul Ion Negulescu era doar un tânăr cercetaș voluntar pentru Crucea Roșie în timpul Primului Război Mondial, el a schițat portretul lui George Enescu.

Acesta a fost un moment marcant, care a prevestit amploarea pe care avea s-o ia talentul său, întrucât marele Enescu i-a remarcat desenul și l-a achiziționat la un preț ridicat. Astfel, tânărul Ion Negulescu, alintat de familie, „ianculeț cu părul creț”, începe să ia lecții de pictură la Academia de Arte Plastice din București.

După terminarea liceului tatăl său îl trimite cu o bursă la Paris pentru a-și continua activitatea academică. Odată ajuns în fascinanta capitală a Franței,  mediul ideal pentru evoluția oricărui artist, devine atras de artele plastice în defavoarea celorlalte materii de la școală și în consecință, familia refuză să-l mai finanțeze.

Jean Negulesco la Paris, întâlnirea cu Brâncuși și Tristan Tzara

Negulescu se înscrie la prestigioasa academie, Julien, iar pentru a se întreține lucrează ca scenarist în diferite teatre pariziene, dar nu se dă în lături nici de la munca de jos, cum ar fi spălatul vaselor în restaurante, seară de seară. Ion Negulescu lucrează obsesiv la cariera sa de artist, ziua face reproduceri după operele marilor maeștri, lucrări pe care din păcate le vinde la un preț de nimic.

În acest timp se împrietenește cu unii dintre marii artiști ai avangardei pariziene precum Brâncuși, Modigliani, Pascin, Soutine și alții.

Negulescu este influențat în parcursul său artistic de Tristan Tzara, pictor de origine română, unul dintre inițiatorii dadaismului.

„Aceștia au fost anii formării mele, cu foame și extaz, însă nicio clipă nu a fost plictisitoare”, scria regizorul Jean Negulesco în autobiografia sa, „Lucruri pe care le-am făcut … și lucruri pe care cred că le-am făcut”, publicată în 1984.

Expoziția de la New York și mirajul Hollywood-ului

În 1927 se căsătorește cu o tânără americană și se mută la New York, unde organizează o expoziție cu picturile sale. În 1929 divorțează și se stabilește în California.

Acest moment este unul hotărâtor în viața sa, căci în această perioadă se lansează la Hollywood în lumea filmului și își schimbă numele în Jean Negulesco.

Negulesco scrie scenarii și este asistent de regie la filmele „Captain Blood” și „A Farewell To Arms”, acesta din urmă după romanul „Adio arme” al lui Ernest Hemingway. Felul său de a lucra l-a impresionat pe Benjamin Glaser, care-l angajează la studiourile „Paramount Pictures” pentru trei ani, întâi ca scenarist colaborator, apoi ca director adjunct și în sfârșit ca regizor.

„O să fac filme! Eram pregătit de mult timp să-mi schimb visul. Am avut aroganța și curajul tinereții și am îndrăznit să risc ”, își amintește Negulesco desprea acea perioadă, în memoriile sale.

Regizorul recunoaște cu sinceritate debordantă că singurele sale cunoștințe despre domeniul cinematografie erau destul de naive.

„Îmi plăceau pasiune filmele, le devoram, cu pasiune.”, mărturisea Jean Negulesco.

Românul regizează primul film de lung metraj, „Singapore Woman” („Femeia din Singapore”) pentru studiourile „Warner Brothers” în 1941, dar abia trei ani mai târziu, în 1944, înregistrează un succes remarcabil cu filmul „The Mask of Dimitrios” („Masca lui Dimitrios”), bazat pe subiectul unui roman de Eric Ambler.

Jean Negulesco întră în istorie cu un film ce are 12 nominalizări la Oscar

În anul 1948, capodopera lui Jean Negulesco, filmul „Johnny Belinda”, este nominalizată la toate categoriile Premiilor Oscar, 12 la număr. Interpreta principală, Jane Wyman, primeşte Oscarul pentru cea mai bună actriţă.

Urmează drama „Three Came Home” („Trei se întorc acasă”, 1950) bazat pe un fapt real din timpul războiului, cu Claudette Colbert, comedia „How to Marry a Millionaire” (Cum să te căsătorești cu un milionar) cu Marilyn Monroe, primul film pe ecran lat (Cinemascop), apoi în același sistem de ecran lat filmul „Daddy Long Legs” (1954) cu Fred Astaire. Jean Negulesco intră în studiourile „20th Century-Fox”, unde continuă să lucreze până în anul 1970, când realizează ultimele sale filme, „Hello Good-bye” și „The Invincible Six” („Cei șase invincibili”).

Jean Negulesco este singurul regizor român nominalizat la Premiile Oscar, devenit cunoscut publicului pentru filmul “Cum să te măriţi cu un milionar”(1953), care le-a avut în rolurile principale pe Marilyn Monroe şi Lauren Bacall. Este concediat de la Paramount Pictures şi angajat temporar la Universal Studios, iar mai târziu, la Warner Brothers. Se căsătoreşte cu Dusty Diamond, fotomodel şi starletă la Hollywood.

Negulesco, regizorul român care a stârnit fascinația lui Marylin Monroe

Jean Negulescu ajunge în topul primilor zece regizori de la Hollywood. Regizează „Titanic” şi apoi comedia „Cum să te căsătoreşti cu un milionar”, al doilea film din istorie în sistem Cinemascop – pe ecran lat, cu Marilyn Monroe în rolul principal, distins cu prestigiosul premiu britanic BAFTA. Pe perioada filmărilor, între Jean şi diva blondă se înfiripă o poveste de dragoste.

Marylin Monroe este considerată a fi unul dintre elementele cheie în cariera lui Jean Negulescu, deoarece diva făcuse o pasiune pentru regizor și i-a recunoscut talentul cinematografic. Actrița a pus o vorbă bună pentru regizorul român, producătorilor de la Hollywood, Marylin mizând pe flerul lui Negulesco de a stăpâni arta cinematografică, această minune a lumii moderne.

Urmează „Trei parale în fântână”, cu un succes de public uriaş, trei nominalizări la Premiile Oscar şi aprecieri venite din partea Asociaţiei Regizorilor din America.

O altă moștenire cinematografică antologică semnată Jean Negulescu este pelicula „Daddy Long Legs” ce îl are ca protagonist pe Fred Astaire, regele muzicalurilor din cetatea Hollywood-ului.

Jean Negulesco este primul român cu o stea pe Aleea Celebrităților din Hollywood, unde numele său stă alături de alți monștrii sacri din domeniul cinematografiei. Steaua lui Jean Negulesco, băiatul de negustor, originar din Craiova, a fost inaugurată în cadrul unei ceremonii la 8 februarie 1960.

Jean Negulesco s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani, la Marbella, în Spania, unde se retrăsese pentru a se ocupa de prima sa pasiune, pictura.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!