Alianţa Nord-Atlantică (NATO) urmează să aprobe la summitul programat, joi, la Bruxelles trimiterea unor noi grupuri de luptă în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, a anunţat miercuri secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg. „Putin trebuie să oprească acest război, să permită transferul asistenţei umanitare şi evacuarea în siguranţă a civililor. Şi trebuie să se implice în diplomaţie reală”.
Răsturnare de situaţie, armata rusă obligată să se retragă de lângă Kiev
„Liderii din NATO se vor reuni mâine (n.red. joi), la Bruxelles, într-un moment de răscruce pentru securitatea noastră. (…) Invazia brutală a preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina cauzează moarte şi distrugeri în fiecare zi. Aliaţii sunt uniţi în susţinerea pentru poporul curajos al Ucrainei şi împotriva cruzimii Kremlinului. Putin trebuie să oprească acest război, să permită transferul asistenţei umanitare şi evacuarea în siguranţă a civililor. Şi trebuie să se implice în diplomaţie reală”, a afirmat Jens Stoltenberg, miercuri, într-o conferinţă de presă, potrivit MEDIAFAX.
„Aliaţii din cadrul NATO au reacţionat la actuala criză prin susţinerea puternică acordată Ucrainei şi prin impunerea de costuri fără precedent asupra Rusiei. Alianţa Nord-Atlantică a reacţionat rapid şi unitar pentru protejarea şi apărarea tuturor aliaţilor. În momentul de faţă, sunt sute de mii de trupe NATO în stare avansată de disponibilitate, 100.000 de militari în Europa şi 40.000 sub comandament direct al NATO, în principal în partea de est a Alianţei”, a adăugat Stoltenberg.
Antreprenorul american care l-a înfruntat pe Putin chiar în Rusia avertizează România: „Scopul lui Putin e să termine cu Ucraina şi să treacă mai departe, la România de pildă”
„La summitul de mâine, vom lua decizii suplimentare. Mă aştept ca liderii să consolideze poziţia NATO în toate domeniile, prin suplimentări majore de forţe în partea de est a Alianţei, la nivel terestru, aerian şi maritim. Primul pas îl reprezintă mobilizarea a patru noi grupuri de luptă NATO, în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia. Alături de forţele existente în ţările baltice şi în Polonia, acest lucru înseamnă că vom avea opt grupuri de luptă multinaţionale pe flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a precizat Jens Stoltenberg, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică va reafirma şi susţinerea pentru Ucraina.