”Toate operațiunile NATO se desfășoară întotdeauna în conformitate cu dreptul internațional — a fost cazul tuturor operațiunilor noastre militare timp de mulți ani. Aceasta este și va rămâne politica NATO”, a spus Jens Stoltenberg într-o conferință de presă.
Într-un interviu acordat recent canalului de televiziune ABC, președintele SUA Donald Trump a indicat că este de acord cu folosirea torturii asupra teroriștilor, pentru a răspunde la „foc cu foc”. „Când Statul Islamic (SI) face lucruri de care n-a mai auzit nimeni din Evul Mediu, să nu susțin simularea înecului? În ceea ce mă privește, trebuie să răspundem la foc cu foc”, a declarat Trump. El a menționat că s-a întâlnit recent cu înalți oficiali din domeniul informațiilor care i-au dat asigurări că tortura funcționează „garantat”.
Dar, a precizat el, decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecților de terorism va fi a ministrului apărării american, James Mattis, și a directorului Agenției Centrale de Informații (CIA), Mike Pompeo.
Citeşte şi Alegeri în SUA: Stoltenberg îl felicită pe Trump şi spune că este nerăbdător să lucreze cu el
După declanșarea războiului împotriva terorismului de către fostul președinte american George W. Bush, agențiile de informații ale SUA au înființat închisori secrete pentru suspecții de terorism, unde deținuții ar fi fost supuși torturii, inclusiv prin tehnici ca simularea înecului, privarea de somn și abuzul fizic, notează agenția de presă Xinhua.
Aceste practici au tensionat relațiile dintre Washington și statele din Orientul Mijlociu și au afectat imaginea SUA în lume. După instalarea sa la putere, în 2009, fostul președinte Barack Obama a ordonat închiderea centrelor de detenție secrete și abandonarea torturii. Potrivit unor surse guvernamentale citate de media americane, Donald Trump ar putea să semneze, însă, cât de curând un decret privind analizarea oportunității de reintroducere a torturii.
Convenția de la Geneva din 1949 interzice tortura și alte tratamente crude.