Rusia a fost dispusă să utilizeze forța pentru a schimba frontiere în Europa, a afirmat Stoltenberg în timpul unei vizite efectuate în Norvegia, dând ca exemplu anexarea Crimeii, peninsula ucraineană din Marea Neagră, și Georgia. Moscova a recunoscut independența celor două regiuni secesioniste Abhazia și Osetia de Sud, după conflictul armat cu Georgia în august 2008.
‘Ceea ce vedem este mai multă impredictibilitate, mai multă lipsă de securitate, mai multă tensiune… (Dar) cred că nu vedem nicio amenințare imediată la adresa niciunei țări membre NATO dinspre Răsărit’, a afirmat secretarul general al Alianței la postul public de radio NRK.
NATO a criticat în mod repetat implicarea Moscovei în conflictul din Ucraina și a cerut o respectare completă a armistițiului în vigoare din 15 februarie în estul Ucrainei. În același timp, Rusia neagă furnizarea de trupe sau arme în sprijinul rebelilor separatiști din Donbas, potrivit Agerpres.
Citeşte şi NATO îşi întăreşte prezenţa în EST din cauza agresiunii Rusiei
Conflictul din estul Ucrainei a generat o preocupare majoră în cele trei țări baltice — Estonia, Letonia și Lituania — singurele republici din fosta URSS care au aderat la NATO.
Statele baltice sunt mici și izolate de restul Uniunii Europene, iar pe teritoriul lor trăiesc minorități importante vorbitoare de limba rusă, fapt ce conferă Moscovei dreptul să intervină în forță, după cum a declarat președintele rus Vladimir Putin anul trecut.
Stoltenberg, fost prim-ministru norvegian, și-a exprimat totodată speranța într-o ameliorare a relațiilor dintre Alianță și Rusia.
‘Scopul nostru este în continuare cooperarea cu Rusia. Aceasta servește NATO și Rusiei’, a subliniat Stoltenberg, citat de Reuters.