„România e un aliat solid şi foarte bine apreciat. Acesta este anul în care sărbătorim 15 ani de când România s-a alăturat NATO. Parteneriatul a fost important atât pentru NATO, cât şi pentru România, aţi contribuit la întărirea securităţii comune în diferite modalităţi, iar contribuţiile dumneavoastră ne fac să fim mai puternici şi mai siguri”, a precizat Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.
Secretarul general al Alianţei a vorbit şi despre prezenţa forţelor armate române la misiuni internaţionale sub egida NATO.
„Forţele armate române sunt parte a misiunilor de antrenament desfăşurate în Afganistan, care ajută la stabilizarea ţării. De asemenea, ţara dumneavoastră ajută la stabilizarea situaţiei din Balcanii de Vest cu trupele desfăşurate în cadrul contingentului KFOR. De asemenea, România joacă un rol crucial în asigurarea securităţii în zona Mării Negre, incluzând o brigadă condusă de forţele armate române, care îşi are sediul la Craiova. De asemenea, există şi o prezenţă navală puternică, România găzduieşte şi un sistem de apărare antibalistică la Deveselu, care contribuie la asigurarea securităţii euroatlantice. Mulţumim României pentru toate aceste contribuţii care ne fac să fim mai siguri”, a afirmat Stoltenberg.
El a subliniat că NATO şi UE lucrează din ce în ce mai aproape în mai mute domenii.
„România şi-a asumat preşedinţia Consiliului UE pentru prima oară, începând cu ianuarie acest an. NATO şi UE lucrează din ce în ce în mai aproape în domenii care includ mobilitatea militară, securitatea cibernetică şi securitatea în domeniul maritim şi ne bucurăm să auzim că există planuri de întărire a cooperării dintre UE şi NATO pe durata Preşedinţiei române”, a precizat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a evidenţiat planurile României privind alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei. „Ne confruntăm cu o lume din ce în ce mai periculoasă şi imprevizibilă, de aceea este important ca noi toţi să investim în domeniul apărării. De aceea privesc cu bucurie planurile pe care le are România de a cheltui 2% din PIB în sectorul apărării pe parcursul acestui an şi, de asemenea, intenţia de a moderniza forţele dumneavoastră armate pe parcursul următorului deceniu. Acest efort este important pentru că împărtăşirea acestei poveri înseamnă mai mult decât povară financiară, ci capacitatea de a contribui la operaţiunile şi misiunile NATO. Încurajez România să continue pe această cale”, a mai spus Jens Stoltenberg, care i-a mulţumit în final premierului român pentru angajamentul manifestat în sprijinul Alianţei Nord-Atlantice.