Politica Statelor Unite interzice forțelor ucrainene să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei. Președintele Volodymyr Zelensky a cerut Washingtonului să ridice restricțiile, afirmând că posibilitatea de a utiliza arme americane cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS, în interiorul Rusiei și al Crimeei ocupate ar produce „un rezultat instantaneu”.
În cadrul unui interviu acordat duminică, Stoltenberg a afirmat dreptul Ucrainei la autoapărare. „Poziția mea este că nu există nicio îndoială că Ucraina are dreptul de a ataca ținte militare legitime pe teritoriul țării agresoare, Rusia”, a declarat Stoltenberg. „Acest lucru este clar definit de dreptul internațional. Din moment ce acesta este un război pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei, Ucraina are dreptul la autoapărare, iar acest lucru include lovituri pe teritoriul agresorului. Acest lucru este absolut clar pentru mine”.
În iunie, guvernul american a dat Ucrainei permisiunea de a ataca ținte rusești în apropierea graniței cu regiunea Harkov, după noua ofensivă a Moscovei în regiune. Stoltenberg a declarat că acesta a fost un pas binevenit.
Stoltenberg a menționat că mai mulți aliați „își relaxează restricțiile” în lumina intensificării atacurilor Rusiei.
„Salut decizia aliaților de a deschide posibilitatea unei utilizări mai mari a armelor pentru a lovi aceste ținte”, a spus el.
Șeful NATO a prezentat un argument similar pe 10 iulie, în timpul summitului de 75 de ani al Alianței, care a avut loc la Washington D.C.
Statele Unite nu au anunțat nicio schimbare în politica lor privind loviturile cu rază lungă de acțiune în Rusia. Președintele american Joe Biden a evitat întrebarea în cadrul unei conferințe de presă din 11 iulie, afirmând că atacurile împotriva Moscovei nu ar „avea sens”.