Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări joi că Alianţa va continua să ofere sprijin „politic şi practic” Ucrainei şi Georgiei, ţări ai căror miniştri ai apărării participă la reuniunea pe care omologii lor aliaţi o desfăşoară la Bruxelles, transmite EFE.
„Aliaţii din NATO au depus eforturi neobosite pentru a acţiona în vederea unei soluţii politice şi diplomatice. Am făcut aceasta în colaborare strânsă cu Georgia şi Ucraina. Şi sprijinul puternic politic şi practic al NATO continuă în ceea ce priveşte Georgia şi Ucraina”, a declarat Stoltenberg la începerea celei de-a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării din NATO.
Rusia va ataca Ucraina! Experţii americani au anunţat noua dată a invaziei
La reuniune participă în calitate de invitaţi miniştrii apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, şi din Georgia, Juanşer Burciuladze, două ţări pe care NATO este dispusă să le primească în rândurile sale în momentul în care cei 30 de aliaţi vor decide că sunt pregătite.
„În timp ce noi ne întâlnim astăzi, pacea şi stabilitatea în regiunea euro-atlantică sunt ameninţate”, a subliniat Stoltenberg. El a insistat că „există semnale de la Moscova conform cărora diplomaţia poate continua”, deşi, „deocamdată, nu am văzut niciun semn al retragerii sau al reducerii tensiunii” trupelor ruse situate la frontiera ucraineană.
Rusia: 10 convoaie de soldaţi au părăsit Crimeea/ SUA: Rusia şi-a crescut prezenţa militară cu aproximativ 7.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina
„Rusia şi-a demonstrat din nou dispreţul faţă de principiile care susţin securitatea europeană şi capacitatea şi voinţa sa de a ameninţa cu folosirea forţei pentru a-şi atinge obiectivele”, a insistat politicianul norvegian, care a calificat situaţia actuală drept „noua normalitate pentru care trebuie să fim pregătiţi”.
„NATO și aliații săi sprijină Ucraina, inclusiv prin punerea la dispoziție pentru forțele militare ucrainene și prin sprijin financiar substanțial. Astăzi, aliații au confirmat că ușa NATO rămâne deschisă și că decizia în legătură cu intrarea unei țări în NATO este la latitudinea membrilor NATO și a nimănui altcuiva. Dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriul drum este absolut fundamental pentru securitatea europeană și trans-atlantică și trebuie să fie respectat. Aliații NATO și-au subliniat susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a Georgiei. Nu pot există decizii pentru Ucraina fără Ucraina, la fel și pentru Georgia. Aliații sunt pregătiți să se așeze la masa negocierilor cu Rusia. Suntem îngrijorați că Rusia încearcă să creeze un pretext pentru un atac armat la adresa Ucrainei. A trimis la graniță cele mai numeroase trupe din ultimele decenii. Sunt foarte mulți ofițeri ai serviciilor de informații ruse în Donbas”, a spus Stoltenberg.