Jens Stoltenberg: NATO s-a angajat solemn faţă de securitatea României acum şi în viitor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat joi că România este un aliat de încredere, punctând că Alianţa Nord-Atlantică s-a angajat solemn faţă de securitatea ţării noastre, "acum şi în viitor".
Filip Stan
12 mai 2016, 08:53
Jens Stoltenberg: NATO s-a angajat solemn faţă de securitatea României acum şi în viitor

„România este un aliat foarte angajat şi de încredere, care a contribuit mult de-a lungul anilor la apărarea colectivă şi la securitatea noastră comună. Vă mulţumesc pentru angajamentele şi contribuţiile importante ale României la NATO. (…) România este un aliat de încredere, iar NATO s-a angajat solemn faţă de securitatea României, acum şi în viitor”, a declarat Stoltenberg, în declaraţia comună cu preşedintele Klaus Iohannis, susţinută la Palatul Cotroceni.

El a arătat că România aduce o contribuţie importanţă la sistemul de apărare antirachetă al NATO, găzduind o facilitate Aegis Ashore la Deveselu care îi ajută pe aliaţii europeni să se protejeze împotriva ameninţărilor cu rachete din afara zonei euroatlantice.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre activarea scutului antirachetă de la Deveselu: Are rol strict DEFENSIV

„România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilităţii în regiunea Mării Negre, un lucru important pentru securitatea noastră”, a punctat Stoltenberg, conform Agerpres.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a arătat că NATO a reacţionat în mod decisiv la un mediu de securitate schimbat şi mai dificil.

„Ne-am sporit prezenţa în flancul estic al Alianţei, inclusiv în România. România găzduieşte un nou sediu aici, în Bucureşti, pe care l-am vizitat împreună anul trecut şi aţi activat Comandamentul multinaţional divizia sud-est, care este acum testat şi aştept cu nerăbdare să îl vizitez. Ambele facilităţi ne vor spori abilitatea de a planifica, de a efectua exerciţii şi de a consolida prezenţa forţelor dacă este necesar şi vom face şi mai mult. Nu pentru a ameninţa pe cineva, ci pentru a ne proteja naţiunile, pentru că Rusia a schimbat graniţe prin forţă şi continuă să îşi intimideze vecinii”, a spus oficialul NATO.

Stoltenberg a precizat că vor fi menţinute deschise canalele de dialog cu Rusia.

„În special în vremuri tensionate, transparenţa şi predictibilitatea sunt importante pentru a reduce riscurile unor calcule greşite şi accidente”, a arătat el.

Oficialul NATO a salutat angajamentul României de a creşte bugetul apărării la 2% la PIB, arătând că acest lucru demonstrează că ţara noastră îşi respectă angajamentele.

„Este o măsură pe care o salutăm şi vă încurajez să continuaţi pe această cale, pentru că apărarea cetăţenilor noştri este esenţială. Trebuie să dispunem de resursele şi capacităţile de a ne menţine cetăţenii în siguranţă într-o lume mai periculoasă”, a afirmat oficialul NATO.

Stoltenberg a subliniat, de asemenea, că România joacă un rol cheie în proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele NATO, în Moldova, Georgia şi Ucraina. „Vă aduceţi o contribuţie importantă şi la fondul de apărare cibernetică pentru Ucraina, ceea ce demonstrează adevărat leadership”, a arătat el.

Nu în ultimul rând, Jens Stoltenberg a adus un omagiu celor doi militari români care au murit recent în Afganistan.

„Aţi demonstrat un angajament permanent în misiunile noastre în Kosovo şi Afganistan. Misiunea noastră de a antrena forţele afgane rămâne dificilă şi presupune costuri mari. Aduc un omagiu celor doi ofiţeri români care şi-au pierdut recent viaţa în Kandahar în timpul misiunii şi îmi doresc ca militarul rănit să îşi revină rapid”, a spus Stoltenberg.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cine se află, de fapt, în spatele Wizz Air, compania care a provocat scandaluri imense în România. Mii de turiști se plâng de zboruri amânate sau anulate
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă tot, inclusiv banii și mașina. Nu există excepție în lege
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Haos în sistemul medical. Unde se calcă pacienții în picioare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Curtea Internațională de Justiție declară ilegale colonizările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'