‘În pofida anunțului unei retrageri parțiale, vedem că Rusia menține o prezență militară considerabilă pentru a susține regimul lui (Bashar) al-Assad în Siria’, a declarat Stoltenberg, potrivit căruia, chiar dacă ‘în dificultate’, încetarea focului rămâne ‘cea mai bună bază pentru o soluție negociată pașnică’ la criză.
Președintele rus, Vladimir Putin, a cărui armată participă la operațiunile din Siria, a anunțat luna trecută retragerea ‘celei mai mari părți’ a trupelor ruse de pe teritoriul sirian, la câteva zile după intrarea în vigoare a unui armistițiu între regim și rebeli, la inițiativa Moscovei și a Washingtonului.
Dar numeroase cazuri de încălcări ale armistițiului și situația umanitară cumplită în teren au avut un impact major asupra negocierilor desfășurate la Geneva între regim și principalele grupări ale opoziției. Aceasta din urmă a anunțat că nu mai poate să continue discuțiile în Elveția în timp ce sirienii mor în fiecare zi, mai ales din cauza bombardamentelor.
Citeşte şi Retragerea trupelor ruse din Siria este FOARTE LIMITATĂ
Cel puțin 44 de civili au fost uciși marți în urma raidurilor aeriene efectuate probabil de aviația siriană în două piețe din provincia Idlib (nord-vest), controlată de Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida, grupare exclusă la fel ca Statul Islamic (SI) din armistițiul în vigoare de la sfârșitul lunii februarie, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).
În pofida înghețului din relațiile bilaterale ca urmare a crizei ucrainene, NATO și Moscova au avut ‘discuții deschise’ miercuri la Bruxelles, pentru prima oară în aproape doi ani, dar fără a soluționa ‘dezacordurile profunde’.
Membru al Alianței, Turcia a doborât în noiembrie trecut un bombardier rus Su-24 acuzat că a încălcat spațiul său aerian la frontiera cu Siria, într-un incident ce a provocat o gravă criză diplomatică între Ankara și Moscova.