Serghei Lavrov și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au discutat despre perspectivele relațiilor dintre Moscova și Alianța Nord-Atlantică. „În cursul întrevederii a avut loc o discuție privind stadiul actual al relațiilor dintre Rusia și NATO și perspectivele acestora”, a precizat diplomația de la Moscova într-un scurt comunicat.
Potrivit ministrului adjunct de externe, Aleksei Meșkov, citat de Interfax, Serghei Lavrov și Jens Stoltenberg ar fi convenit asupra elaborării agendei unei posibile reuniuni a Consiliului Rusia-NATO, organism de cooperare care nu a mai funcționat din iunie 2014, ca urmare a crizei din Ucraina.
Pe acest subiect, Stoltenberg declara la sfârșitul lunii ianuarie că Alianța are în vedere organizarea unei astfel de reuniuni, subliniind că NATO „nu a suspendat niciodată” Consiliul cu Rusia și nici nu a închis canalele de dialog politic cu această țară, chiar dacă a încetat orice cooperare concretă cu Moscova după ce aceasta a anexat Crimeea în martie 2014.
Șeful Alianței Nord-Atlantice anunţase încă de miercuri că intenționează să se întâlnească cu Serghei Lavrov, cu ocazia conferinței de la Munchen, subliniind că ”această întrevedere va fi parte a dialogului politic pe care NATO nu l-a întrerupt niciodată cu Rusia”. ”În vremuri dificile, ca cele de acum, este foarte important să existe posibilitatea unui astfel de dialog”, aprecia Stoltenberg, potrivit RIA Novosti și TASS.
Citeşte şi: Stoltenberg cere Rusiei să pună capăt bombardamentelor din Siria
Tot miercuri, când miniștrii apărării din statele membre ale blocului nord-atlantic erau reuniți la Bruxelles, Jens Stoltenberg a mai declarat că planurile NATO de consolidare a prezenței sale militare pe flancul estic al Alianței nu ar trebui să împiedice un astfel de dialog cu Rusia.
În aceeași zi, la Moscova, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, lăsa să se înțeleagă faptul că ministrul rus de externe ar putea să aibă o întrevedere la Munchen cu secretarul general al NATO. În același timp, reprezentanta MAE rus a afirmat că planul NATO referitor la cea mai mare consolidare militară a sa din Europa de Est de după Războiul Rece este un factor destabilizator având ca scop izolarea Rusiei.
Citeşte şi: Conferinţa de la Munchen: Acord în privind încetarea ostilităţilor din Siria